В Берковица се задава "Вълшебен Великден" с писани яйца от Чепинския край


В Берковица се задава  "Вълшебен Великден" с писани яйца от Чепинския край
23 Март 2017, Четвъртък


Майсторката Елена Белева ще демонстрира пред посетителите сложната техника за рисуване върху великденския символ с писалка и восък

Автор: Десант

На 27 март 2017 г. от 17,15 часа Етнографският музей, Музеен комплекс и Община Берковица организират "Вълшебен Великден" с писани яйца от Чепинския край.

Велиградчанката Елена Белева ще демонстрира пред посетителите сложната техника за рисуване върху великденския символ с писалка и восък.

В миналото писалката, с която се рисува по стародавната традиция, се правила от свита на тръбичка сребърна паричка, поставена на края на една пръчица.

В днешните модерни времена, вместо монета, може да се използва долната част на автоматичен молив, която се "монтира" на дървена пръчица с подходящия отвор. След това в писалката се поставя восъка, който се разтапя на горяща свещ. И започва рисуването на яйцето.

За да се получат в няколко цвята, боядисването става от най-светлата боя към най-тъмната. С восъка се запечатват онези части, които трябва да останат по-светли. Майсторките, владеещи таки техника, предупреждават, че преди да започне боядисването, яйцето се поставя в съд с оцет за около 20-30 секунди.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки