Казанлък посреща Световен конгрес по тракология


Казанлък посреща Световен конгрес по тракология
22 Март 2017, Сряда


За цялата своя 45-годишна история световният форум за трети път ще се проведе в България и за първи път - в Долината на тракийските царе

Автор: Десант

За цялата своя 45-годишна история Международният конгрес по тракология се е провеждал два пъти в България. И двата пъти негов домакин е била София. Тазгодишното му издание отново ще бъде на българска земя, но този път сцена на световния форум - от 3 до 7 септември, ще бъде Казанлък. Както съобкщават организаторите, събитието ще бъде подпомогнато и от ЮНЕСКО.

Над 240 учени - историци, археолози и траколози, са заявили, че ще дойдат за конгреса в Долината на тракийските царе и това е своеобразен рекорд за този форум, съобщи доц. Д-р Христо Попов, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. 

Много важно е днес да се отдели достатъчно внимание и сили за опазване на всички паметници на тракийската цивилизация, открити в долината, и да се създаде един комплекс от уникални обекти, подчертават учените.

Темата на форума ще е „Древна Тракия: Мит и реалност”, а организатори са Община Казанлък, Института по балканистика с център по тракология при БАН, Националния археологически институт с музей при БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Исторически музей „Искра”. Председател на организационния комитет е проф. Петър Делев, ръководител катедра „Стара история” в Софийския университет.

В организацията на 13-ия Международен конгрес по тракология се включва и Регионалният академичен център към БАН в Казанлък, като събитието е включено в годишната програма на центъра за 2017 г.


В категории: Новини , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки