Златната църква в Преслав се руши


Златната църква в Преслав се руши
Снимка: Topnovini.bg
19 Март 2017, Неделя


11-вековната светиня се нуждае от спешен ремонт

Автор: Десант

Златната църка край Велики Преслав от времето на цар Симеон Велики се нуждае от спешен ремонт. Паметникът на културата е на 1100 години, но заради климатичните влияния оригиналните зидове се рушат, ,алармира сайтът topnovini.bg.

Бетонът, който е излят върху основите, ги натоварна допълнително. Специалистите предупреждават, че оригиналната субстанция е заплашена от унищожение. Мазилката се рони и от камъните се откъртват парчета.

Сигнални ленти предупреждават туристите, че преминаването под колоните и арките, е забранено и че предстоят ремонтни дейности.

Преди седмица състоянието на паметника бе коментиран на високо ниво във Велики Преслав по време на откриването на националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2017“.

Градоначалникът на Велики Преслав поиска към 60 хил. лв. за реставрация и консервация на Златната църква и зам.-министърът на културата проф. Боряна Христова обеща сумата. Освен това стана ясно, че и италиански специалисти ще участват в реставрацията. Консулът на Италия Антонио Таркуинио беше сред гостите на форума във Велики Преслав и заяви подкрепа за българския туризъм и култура.

Кога обаче ще започне ремонтът и дали ще стигнат парите, ще покаже проектът, а докато той стане, туристите ще гледат как всеки ден се ронят парчета история от 11-вековната уникална църква.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки