Фейсбук група търси решения на екологичните проблеми в Девня


Фейсбук група търси решения на екологичните проблеми в Девня
15 Март 2017, Сряда


Идеята  е потребителите да обменят данни и компетентни становища по различни въпроси, които да систематизират с общи усилия.

Автор: Десант

Нова група в социалната мрежа "Фейсбук" си е поставила за цел да изясни екологичните проблеми на Девня, за да очертае пътищата за тяхното решаване. Идеята  е потребителите да обменят данни и компетентни становища по различни въпроси, които да систематизират с общи усилия.

Създаването на специализираната група Екофорум – Девня няма за цел да всява паника, за да извива нечии ръце. Това уточнение се налага, защото дългогодишните наблюдения показват, че немалко политици, общественици, медии и неправителствени организации имат склонността да се заиграват крайно непрофесионално и безотговорно с иначе сериозния проблем за влиянието на промишлеността върху човешкото здраве и околната среда.

От друга страна, тлеещи с години екологични проблеми в Девня остават неизяснени, което ги обрича на нерешеност и загуби за всички страни. Те битуват в общественото пространство като слухове и догадки, но по една или друга причина отговорните институции не се наемат да ги потвърдят или отрекат с необходимия за целта инструментариум и степен на публичност.

Съществува и друг проблем – липсата на своевременна информация и на адекватна реакция от страна на властите създава обективни предпоставки за всякакъв вид спекулации, а истината остава „някъде там“.

Това е и основната причина за създаването на специализираната група „Екофорум – Девня“ – едно закъсняло решение предвид отколешната давност на проблема. Нека заедно да повдигнем завесата и да очертаем относително пълна и достоверна картина на екологичното състояние на Девня, макар и да е некоректно да свеждаме въздействието на който и да е промишлен комплекс само до пределите на една община.

Добре дошли в групата са всички мислещи хора с формирана екологична култура, които са способни да осигуряват обективна информация и да правят обосновани изводи и предположения. Това могат да бъдат еколози, инженери, химици, юристи, лекари, преподаватели, журналисти, специалисти от девненските заводи, представители на контролиращите ги институции, на местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и много други.

В тази общност няма да се толерират голословни твърдения, конспиративни теории, злоумишлени опити за изкривяване на данни и тенденциозни нападки, предупреждават администраторите.


В категории: Новини , Общини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки