Какво разкриха археолозите в късноантичния некропол край с. Абрит


Какво разкриха археолозите в късноантичния некропол край с. Абрит
15 Март 2017, Сряда


В него е погребвано варварско население - вероятно от времето след обсадата на крепостта Залдапа от аварите

Автор: Десант

Върху възвишение, намиращо се на 400 м. западно от късноантичната крепост Залдапа, край с. Абрит, община Крушарие, е разположен късноантичен некропол.

Миналата година там бяха проведени археологически разкопки, предизвикани от иманярски интервенции, унищожили част от гробовете. В четвъртък, 16 март, от 18.00 часа в зала „Kняз Александър I” на Историческия музей в Русе, археологът Никола Русев ще представи резултатите от тези проучвания.

През 2016 г., на площ около 100 кв. м. са регистрирани 11 гробни съоръжения, от които 9 са проучени напълно.

Специалистите отличават три отделни типа - гробове с вертикална шахта и разположена в една линия с нея гробна камера (катакомба), гробове с ниши и плитки гробове. Почти всички от тях са ограбени в миналото. Причина за това е гробният инвентар, който вероятно е бил богат, категорични са археолозите. 

От него са запазени единични предмети - железни токи и фрагменти от костни гребени, които датират некропола в рамките от средата на VI до началото на VII в. Той е принадлежал на варварско население, свързано с разположен непосредствено до Залдапа квартал или със стан от времето или след обсадата на крепостта от аварите.

През късната античност и Великото преселение на народите погребване в катакомби е характерно за аланите и родствените им племена, но планът на съоръженията в района на Залдапа се различава, както по своята източна ориентация, така и по разположението на камерата в една линия с правоъгълната шахта.

Такива гробни съоръжения са специфични за ранноаварския период, когато по течението на р. Тиса в днешна Унгария, се появяват некрополите от групата Сегвар-Оромдюльо, уточняват русенските специалисти.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки