Златен медал за крепостта Хоталич край Севлиево


Златен медал за крепостта Хоталич край Севлиево
13 Март 2017, Понеделник


Голямото отличие за исторически обект, превърнат в туристическа дестинация е връчено по време на Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо“

Автор: Десант

Крепостта Хоталич край Севлиево получи награда за исторически обект, който успешно е превърнат в туристическа дестинация. Отличието за Община Севлиево дойде по време на Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо“, която се проведе за 34-и път в София.

Местната управа заслужи златен приз за това, че в продължение на десетки години работи в посока на възстановяване на известната средновековна крепост. Тя системно насочва средства за археологически проучвания, облагородяване и реставрация на туристическия обект, като същевременно предлага професионално обслужване на посетителите.

Така старовизантийският и средновековен град Хоталич застана редом до Цари Мали град, който също е сред призьорите през годините.

Над 4 милиона лева са направените инвестиции в развитието на крепостта през последните няколко години. Те са предоставени по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която е съфинансирана от Европейския съюз и от държавния бюджет. По проект „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост Хоталич“ са извършени множество дейности по реставрация и консервация.

Възстановени са източната, западна и северната порти, крепостна кула, както и три църкви и средновековни къщи. За удобство на посетителите са изградени места за отдих, информационен център, обектът е снабден с електричество и панорамни прожектори.



От Община Севлиево съобщават, че в момента тече подготовка на нов проект за Хоталич, който още повече ще доразвие старината в привлекателно място за посещение.

Севлиевската крепост е датирана към V-VI век, когато възниква като военно укрепление върху хълмиста местност, намираща се на около 4 км от днешния град Севлиево. Строежът на укреплението е по времето на византийския император Анастасий и е предизвикан от зачестилите нападения на прабългари и авари. Крепостта е възстановена през Х век.

Истински разцвет на този крепостен град настъпва в края на XI – XIII век. Въпреки че в този период българската държава е под византийска власт, животът в Хоталич продължава естествения си ход. Специалистите са разкрили досега около 90 жилищни и стопански постройки на територията на крепостта и в подножието й.



Във всеки от обособените квартали е имало християнска църква. В средата на XIII век Хоталич е нападната от татарите и понася големи щети, от които така и не се възстановява напълно.
Източник: dobrinovini.com


В категории: Новини , Общини , Пътеводител , Туристически обекти , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки