Замърсяването на река Върбица е опасно, потърпевши са десетки населени места в Родопите


Замърсяването на река Върбица е опасно, потърпевши са десетки населени места в Родопите
12 Март 2017, Неделя


Хвостохранилището край Златоград изпуска отрови в речните води, които се използват за земеделие, твърдят организатори на подписка срещу замърсителя

Автор: Силвия Горанова

В Златоград стартира петиция против замърсяването на река Върбица от хвостохранилище “Ерма река“. В нея се посочва, че в рамките само на месец, отрови са попаднали във водите два пъти, като жителите на селата и самият Златоград са сериозно притеснени от случващото се.

Потърпевши са и десетки населени места от Кърджалийска област, през които минава реката.

Организаторите на подписката настояват да се вземат незабавни мерки по отстраняване на техническите проблеми на съоръжението и недопускане на изтичане на нефилтрирани утайки в коритото на Върбица, като работата на обогатителна фабрика да бъде спряна до отстраняване на проблема.

Инициативният комитет, съставил петицията, настоява и да се инициира постоянен мониторинг на разтворен кислород, рН, електропроводимост, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, кадмий, олово, живак, никел, арсен, цинк, мед, свободни цианиди, манган, желязо, антимон, селен, хром (общ), хром (3+), хром (6+) в питейната и речната вода, като резултатите от изследванията да бъдат публикувани на достъпно място в интернет и на видно място в сградата на Общинска администрация.

Да се направи анализ на въздействието на хвостохранилище „Ерма река” върху екосистемата в района и върху здравния статус на населението е другото желание на жителите на Златоград.

Те настояват и да се сформира специално звено от специалисти, което да информира гражданите своевременно за нови замърсявания на реката и произтичащите от това замърсявания на питейната вода, водата използвана за земеделие и как това се отразява на качеството на произведената земеделска продукция.

„При последните замърсявания на реката с хвостова и нефилтрирана вода, реакцията на местните власти беше забавена и продиктувана от граждански натиск. През това време, жителите на града ползваха вода от кладенци разположени в коритото на р. Върбица.

Отговорните служители за информационното затъмнение да понесат наказания за укриване на важна информация касаеща живота и здравето на голям брой хора“
, пишат още в искането си организаторите на петицията.

Те дори искат, ако няма възможност за отстраняване на техническите проблеми на хвостохранилище „Ерма река”, да се премине към неговата незабавна консервация.

Петицията този етап основно се разпространява в интернет, като е адресирана до президента и омбудсмана на България, както и до кмета на Златоград и медиите.


В категории: Общини , Горещи новини , Природа

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Даскал Михо
23.04.2017 12:19:27
0
0
Да го бяха дали преди време на японците,хем Златоград щеше да е топлофициран с минерална вода от рудника, хем нямаше да тровят природата,ама акъл море- глава шамандура.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки