Край Старосел ще правят нов комплекс от древни паметници


Край Старосел ще правят нов комплекс от древни паметници
Снимка: Уикипедия
10 Март 2017, Петък


Предстои археолозите да проучат свещен извор в близост до тракийския храм "Хоризонт"

Автор: Десант

Край Старосел ще се изгражда нов комплекс от археологически и съвременни паметници, който предстои да привлича туристи. Той ще се развие около тракийския храм "Хоризонт", разкрит от д-р Георги Китов през 2000 г., и раннохристиянската базилика, открита от доц. д-р Иван Христов през миналата година. В близко съседство се намира съвременният параклис "Свети Спас". 

Предстои проучването на терена, в който се очаква да бъдат открити и други археологически паметници. Кметът на Старосел Матея Гудев и ръководството на община Хисаря вече са в преговори с екип от специалисти - археолози, архитекти и инженери. Намеренията на местна власт са районът да се оформи като комплекс, в който паметници от различни епохи да представят богата история на региона.

Местната администрация очаква екипът, с който преговаря, да предложи проект за реставрация и консервация на зидовете на базиликата. 

Безспорно  храмът "Хоризонт" е най-атрактивният обект  на този терен, коментира кметът на Старосел Матея Гудев пред в. "Марица".

Според археолозите това е единствената гробница-хероон в Тракия с колонада. Докато на други места има по 1-2 колони, там броят им достига 10. Колоните са с капител в ранен дорийски стил. И в този херон е бил погребан представител на тракийската аристокрация. Въпреки че могилата е ограбена още в древността, намерените сребърни и златни предмети говорят красноречиво за ранга на погребания, отбелязва изданието.

Доц. Иван Христов смята, че наблизо има и аязмо, свещен извор, който предстои да бъде проучен. Той е на мнение, че култовите постройки, които са локализирани и проучени, се вписват в едно доста голямо селище, съществувало до времето, когато траките са приели християнството.


В категории: Новини , Траки , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки