"Биографията" на най-нежния празник


"Биографията" на най-нежния празник
Ключови думи: Осми март, празник, история
08 Март 2017, Сряда


Отричан и славославян, Осми март е израз на любов и признателност към дамите и майките

Автор: Дина Харизанова

Минал през какви ли не перипетии, заклеймяван като социалистически, отричан и славен, празникът на жената продължава да бъде честван от нежната половина на човечеството. А покрай нея и от силния пол, който в този ден забравя за мускулите си и демонстрира само джентълментското си лице.

Идеята за празнуването на Осми март възниква в началото на ХХ век. На тази дата през 1857 г. в Ню Йорк се провежда първата масова женска проява. Тогава труженичките от различни шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати.  Те настояват да им се дадат равни права с мъжете, да се намали работното им време и да се подобрят условията на труд. Протестиращите дами обаче са атакувани и разпръснати от полицията.

Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат. В следващите години те се надигат и на други демонстрации, като най-известната им изява е през 1908, когато американките излизат на шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1909 г. Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената, като до 1913 г. той е отбелязван в последната неделя на февруари.

През 1910 г. в Копенхаген се провежда Първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германката Клара Цеткин е взето решение за учредяване на Ден на жената, който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в някои страни става на датата 8 март.

Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция. На 8 март 1917 г. работничките от Петроград правят митинг срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия участничките във Втората международна конференция на жените комунистки през 1920 г. в Москва също препоръчват 8 март за Международен ден на жената.

На запад празникът се отбелязва до 1920 г. и постепенно замира. Подновява се със зараждащия се феминизъм през 60-те години на миналия век. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир. На следващата година той е отбелязан от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. и във Франция и Русия.

В България 8 март първоначално се чества с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на дамите от всички възрасти, особено в държавните учреждения.

С идването на демокрацията у нас празникът бе заклеймен като комунистически, но традицията се оказа, че е пуснала дълбоки корени в обществото ни и честването на Деня на жената продължава и до ден днешен, като акцентът му повече е върху жената майка.

След разпадането на Съветският съюз американското правителство официално слага край на отбелязването на Международния ден на жената на 8 март и обявява като негова алтернатива 7 април за Ден на красотата и майчинството. Но американките продължават да празнуват 8 март с останалата част от света.

Традиционно както у нас, така и в другите държави, на този ден мъжете подаряват на жените – майки, любими, съпруги и колежки, букети с цветя. Децата също изразяват любовта си към своите майки, като най-често ги изненадват с някоя красива своя рисунка. По повод празника са създадени и много любими детски песнички.


В категории: Новини , Нова история , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки