Забърдо се стяга за празника "Стара Марта"


Забърдо се стяга за празника "Стара Марта"
Снимка: "Фейсбук"
06 Март 2017, Понеделник


За разлика от другите кукери, тук маскираните обикалят селото през нощта и будят спящите жени

Автор: Десант

В нощта на 13 срещу 14 март традицията повелява всички млади момци и ергени от смолянското село Забърдо да се върнат в родната си къща, без значение къде ги е отвела съдбата.

Местните наричат празника „Стара Марта“. Той е посветен на настъпващата пролет, а уникалната традиция се спазва от незапомнени времена.

Стародавният обичай повелява ергените, дори и да са надхвърлили средната възраст, да обикалят цяла нощ селото и гонят злите духове, облечени като кукери.

Тъй като обредът се изпълнява като своеобразен култ към Слънцето, а според старинно поверие то е в образа на самотен мъж, девойки и моми не се допускат да се включват в него.

Нежененият мъж трябва да изработи маската си сам. Тя трябва да е страшна и да изразява представата му за демон.

Различното тук от това, което се случва в цяла България е, че „тайнството през нощта ще приласкава успаното в зимен сън Слънце отново да грее по лятному".  Маскираните ще обикалят селото и ще будят спящите жени. Същите тези баби, лели и каки, които са ги отгледали от невръстни, дърпали са им ушите и те са се страхували от жилавите планински представителки на нежния пол.

Това е моментът, в който идва бленуваният миг за едно тукашно дете - да се яви посред нощ със страшната рунтава глава, с рога и с огромни чанове на кръста, да похлопа на вратите на своите и да ги втрещи от ужас. Вярва се, че в тази върховна нощ довчерашното хлапе ще съзрее в самоуверен мъж.

Същинската част на обичая започва към 21,00 ч. вечерта, когато участниците се събират в една от къщите. Всеки от тях носи през рамо вързоп със страховитите си одежди: маска, рога, овчи кожух, вълнена кюрдия (литак), препасана с миндил. Който е убил диво животно в гората, намята кожата му. Накрая окачат колана с чанове и хлопки, с които ще цонкат (дрънкат) и ще пъдят злото от къщите.

Любопитен факт е, че чановете са ново допълнение в този древен обичай, привнесено преди десетина години от едно гостуване на фолклорната група в кукерски фестивал в Стара Загора. Дотогава се маскирал единствено най-личният момък, когото наричали „машмарок”.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки