В София ще гостува едно от най-големи прабългарски съкровища


В София ще гостува едно от най-големи прабългарски съкровища
06 Март 2017, Понеделник


Изящните 23 златни съда, открити край Надсентмиклош, ще бъдат представени в залите на НАИМ

Автор: Десант

Докато в Музея на историята на изкуството във Виена гостуват най-квалитетните съкровища, открити по нашите земи и се представя най-древният златодобивен рудник в Европа, намиращ се в Ада тепе край Крумовград, в Националния археологически музей в София ще гостува златното съкровище от Надсентмиклош.

То е едно от най-представителните ранносредновековни съкровища в Югоизточна Европа и едно от петте най-големи прабългарски съкровища.

Изложбата, организирана от НАИМ при БАН съвместно с виенския Музей за история на изкуството, ще може да бъде разгледана в зала "Трезор" на Националния археологически музей в София от 6 април до 30 юни 2017 г.

Съкровището от Надсентмиклош, Румъния, се състои от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. Открито е през 1799 г. от двамата братя преселници от България Христо и Кирил Накови край едноименното село, което тогава е част от Австро-Унгарската империя. По тази причина находките са били подарени на императора, а откривателите му получават благороднически титли на името на селището – Надсентмиклош. 



В категории: Новини , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки