Реставратори ще възстановят Свещения кладенец на Голямата базилика в Плиска


Реставратори ще възстановят Свещения кладенец на Голямата базилика в Плиска
02 Март 2017, Четвъртък


Дейностите по реставрацията на най-големия християнски храм в Европа до XV е възобновена, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров

Автор: Силвия Горанова

Възобновени са реставрационните работи по Голямата базилика в Плиска – най-големият християнски храм в Европа до XV век и майка на всички български църкви, а и на всички православни църкви в Източна Европа (Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия).

През този сезон реставраторите ще възстановят Свещения кладенец (Аязмото), Ротондата и Баптистериума (Кръщелната). Определянето на тези обекти като приоритетни стана след като спонтанно в руините на храма започнаха да се правят много сватби и кръщенета, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божида Димитров.

Освен реставрацията на тези обекти, основите на Голямата базилика ще бъдат заздравени с мощни бетонови инжекции. Конструкторите на реставрационния проект се опасяват, че храмът, построен върху льосова основа (льос е глинестна почва) и, когато църквата се издигне нависоко, льосът може да не издържи тежестта на строежа.

Проектът за заздравяване на основите е одобрен от Министерството на културата и е дело на проф. д-р инженер Тони Малеев.


В категории: Новини , Духовни средища , Средновековие

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Силвия Горанова
02.03.2017 12:37:15
1
0
В такъв случай следва да се обърнете към директора на НИМ проф. Божидар Димитров, който в свое съобщение до медиите е заявил, че ще се реставрира имено ротодна. Цитирам: "През този сезон реставраторите ще възстановят Свещения кладенец (Аязмото), Ротондата и Баптистериума (Кръщелната)."
1
Мирослав
02.03.2017 11:58:43
4
2
Моля редакторите ви да си поправят статията. Никъде в Плиска няма ротонда. Ротонда означава кръгла църква от типа на "Св. Георги" в двора на президентството. Най-вероятно говорите за централната апсида, което е съвсем различно нещо.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки