Невероятно, но факт: МОСВ отмени разрешителното за ВЕЦ-а на Васил Златев край Говедарци


Невероятно, но факт: МОСВ отмени разрешителното за ВЕЦ-а на Васил Златев край Говедарци
Възложител на проекта е "Агроинженеринг - 90" ЕООД, собственост на Васил Златев, бивш дългогодишен градоначалник на Правец по времето на тоталитаризма и пръв приятел на някогашния Първи Тодор Живков
01 Март 2017, Сряда


Централата попада в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия

Автор: Десант

Министерството на околната среда и водите отмени разрешителното за изграждане на изключително спорната водноелектрическа централа "Енерджи -Говедарци" в подножието на Рила.

Проектът би бил пагубен за природата в района и срещу него жалби подадоха местни хора, Риболовен клуб „Балканка“ и WWF България.


Централата попада в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на Европейския съюз заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.


Говедарци

ВЕЦ-ът е предвиден на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби, като главочът – вид опазван в рамките на европейската мрежа Натура 2000.

Разминавания в координатите, посочени в разрешителното, правеха твърде вероятно засягането, както на Национален парк „Рила“, така и на питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София.

Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“ изрази задоволство от решението на министерството. Той благодари както на настоящия министър на околната среда и  водите Ирина Костова, така и на предишния екип в министерството, тъй като според него голяма част от работата по разглеждането на тази жалба е свършена по времето на министър Ивелина Василева.

Куманов посочи, че сега на ход е Басейнова дирекция-Плевен и изказа надежда, че тя ще вземе правилното решение и ще откаже да издаде ново разрешително, което отново би било незаконосъобразно. Експертът добави, че за съжаление подобни нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове.

Според него не е имало случай, организацията му да извърши проверка и да не открие нередности. Риболовните клубове и неправителствените организации обаче нямат капацитета да проверяват всички разрешителни и затова е важно Министерството на околната среда и водите да започне да върши тази работа, без непременно да очаква да бъде сезирано, посочи още Куманов.

Въпреки отмененото разрешително по Закона за водите, централата продължава да има действащо разрешително за строеж. Така че е твърде вероятно да бъдем свидетели на нови опити за нейното построяване.

Възложител на проекта  е "Агроинженеринг - 90" ЕООД, собственост на Васил Златев, бивш дългогодишен градоначалник на Правец и баща на Валентин Златев, собственик на "Лукойл-България" - фирмата, която държи едноименните бензиностанции в страната.

Същата фирма на Златев старши има редица проекти за ВЕЦ в софийска област, а неотдавна нашумя с това, че заведе дело за стотици хиляди левове пропуснати ползи срещу общинското ВиК на Ботевград. 

От WWF България  припомнят, че миналата година водното ниво на яз. Бебреш, от който черпи вода едноименния ВЕЦ на Златев, спадна критично и населени места минаха на режим на водата, а централата бе принудена да спре.  Сега спорът дали водата е трябвало да се ползва за битово водоснабдяване, или за производство на ток ще се гледа от съда.


В категории: Новини , Коментари , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки