В Коларово се проведоха първите общоселски Сирници


В Коларово се проведоха първите общоселски Сирници
Снимка: Авторът
26 Февруари 2017, Неделя


„Факлоносецът на годината“, който бе най-сръчен в "ацкането", имаше честта да запали сирнишкия огън

Автор: Димитър Тренчев

Първите общоселски Сирници събраха на стадион „Подгорие“ жителите на петричкото село Коларово и гости от съседните села Самуилово и Беласица. Празникът, организиран от кметството и местното читалище „Яне Сандански 1952“ започна с ритуална оран и сеитба. Осмокласникът от местното СОУ „Васил Левски“ Петър Ръжданов сръчно „изора и зася“ и благослови „пролетниците“.

Общо двадесет и девет мераклии – единадесет мъже и осемнадесет дами отвориха уста в надпреварата по хамкане, наричано в Коларово „ацкане“. Най-сръчен и точен в улавянето на люлеещата се на червен конец халва се оказа Емил Нашков, глава на известното в с. Коларово „бабугерско семейство“ Нашкови. Ритуално запаленият и бавно изгорял до край червен конец му предрече дълъг и щастлив живот. Съпругата на сръчния щастливец Силвия се отчете за споходилия ги късмет и почерпи съперници и празнуващи с домашна баница и вино.

Читалищният секретар Евгени Гоцков удостои победителя със званието „Факлоносец на годината“, почетен медал и грамота, а привечер му оказа честта да запали сирнишкия огън. Той беше струпан само от съчки на безопасно място и височина, и ограден с пръстен от едри камъни. Стриктно бяха спазени екологичните стандарти и правилата за безопасност и в начина на запалване - с хартиени топки, както и времето на горене – до 20 часа.

Първите общоселски Сирници завършиха с множество взаимни опрощавания, песни, хора и дълги наздравици за добър късмет и тежък берекет.

Най-ревностните и физически издръжливи пазители на хилядолетната традиция и тази година се изкачиха на крайселския хълм „Тутумтиката“ и на крепостта „Чуката“. Оттам също лумнаха сирнишки огньове, които заедно с пламналите още 20-ина по кварталите, озариха с. Коларово и прогониха лошотиите и болестите „вдън горите тилилейски“.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки