Маскирани персонажи ще дефилират в Стара Загора


Маскирани персонажи ще дефилират в Стара Загора
Снимка: Oбщина Стара Загора
25 Февруари 2017, Събота


Фестивалът ще бъде съпътстван от традиционния базар на традициите „Българско е!“

Автор: Десант

На 4 март в Стара Загора ще се открие XIX-то издание на Фестивала на маскарадните игри. Участие във форума ще вземат общо 19 групи от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора. Над 800 ще са кукерите, а към тях ще се присъединят и 5 и 6-годишните малчугани от старозагорските детски градини № 8 „Българче“ и № 10 „Светлина“.

Пъстрото шествие от маскирани персонажи ще дефилира преди началото на празника по централния булевард „Цар Симеон Велики“, след което ще се спре на площада пред Общината, който в рамките на 3 часа ще бъде огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които старци, бабугери, васильовци, арапи и пр. ще гонят злите сили. Специално експертно жури ще награди отличилите се състави.

Традиционният базар на традициите „Българско е!“, който съпътства атрактивната проява, ще представи производители от Силистра, Русе, Видин, Монтана и др., като приоритет е даден на местните майстори. Търговците ще бъдат облечени с народни носии и ще предлагат на посетителите изделия от вълна, гравюри и дърворезби, произведения от природни материали, чанове и камбани, икони и др.




В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки