Сирни заговезни е – да си вземем прошка


Сирни заговезни е – да си вземем прошка
Снимка: РИМ-Бургас
26 Февруари 2017, Неделя


Обредните действия в този ден се приемат за магически и осигуряват здраве и плодородие

Автор: Десант

Днес е Сирни заговезни. В различните краища на страната празникът се среща с най-разнообразни имена – Сирници, Сирни поклади, рия, запоставяне, прошка, неделя сиропустна и т. н. Той е подвижен и се отбелязва в неделята, седем седмици преди Великден, като поставя началото на най-големия пост през годината. С него се свързват кукерските игри и прошката.

В българската народна традиция денят обозначава границата между зимата и пролетта – символ на възраждащата се природа.

Сутринта на Сирни заговезни се запалват огньове на най-високото място в селото или на мегдана. Вярва се, че докъдето стигат отраженията от тяхната светлина, дотам ще има плодородие. Огньовете се прескачат за здраве. Палят се и се въртят ойлалия (запалено каче с катран), оратници (разцепено дърво, на което има слама, която се пали) и оруглици (кош, намазан с катран).

На този ден влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги” (запалени стрели от дрян), което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

По традиция още предиобед младоженците отиват на гости у кумовете и по-възрастните роднини. Целуват им ръка и им искат прошка. „Прощавай!”, казват младите, възрастните ги благославят с „Господ да прощава, простен да си!”. Вечерта цялото семейство сяда на трапезата, на която са сложени ястия от риба, баница със сирене, яйца, мляко и бяла халва.

След празничната вечеря се извършва традиционното „хамкане”, „ламкане” или „люскане” на халва, парче сирене или варено яйце. Най-възрастната жена в семейството завързва парче халва на дълъг червен конец. Другият му край се захваща за гредата на тавана или на хурката й. Конецът се разклаща пред децата, които държат ръцете си отзад и се опитват само с уста да захапят парчето халва. След това нишката се запалва и по начина, по който гори, се предсказва дали годината ще е плодородна.

Обредните действия на Сирница се приемат за магически. Чрез тях се гонят злите сили и вредните гадини, които се пробуждат през тези дни, а ритуалите осигуряват здраве и плодородие.


В категории: Традиции , Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки