Българските мартеници победиха китайските


Българските мартеници победиха китайските
25 Февруари 2017, Събота


Все повече се купуват ръчно изработените Пижо и Пенда

Автор: Диана Славчева

Търговците на най-пролетния български символ - Пижо и Пенда, забелязват, че тази година има истински бум в търсенето на ръчно изработени мартеници. 

Продавачите са категорични, че най-много се купуват тези, които са направени от естествена прежда. "Уверено твърдя, че китайските мартеници са изместени от тези, които са сътворили ръцете на българката" - казва Бояна Савова, която е застанала зад отрупана с мартеници сергия в центъра на Бургас.

В морския град са много популярни и етно мартеничките, които изработват с плъстене в бургаския музей. От природонаучния му отдел пък вграждат в усуканата прежда и полускъпоценни камъни, съобразени с различните зодиакални знаци. Така се получава един уникален талисман с много символика.

В старо време по принцип смятали мартеницата за амулет. Вярвало се, че тя предпазва хората, добитъка, къщата и цялото стопанство от „злите сили“ на отиващата си зима.

Традиционно мартеницата, с която българите посрещали 1 март, представлявала семпла нишка от усукани заедно бял и червен конец, която закичвали на дрехата си. Напоследък е по-модерно тя да се връзва на китката и дори да се носи като гердан на шията.





В категории: Репортажи , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки