Възстановиха „Храмът на родовата памет“


Възстановиха „Храмът на родовата памет“
23 Февруари 2017, Четвъртък


В рамките на едноименния проект в село Миланово са изследвани и оброците и оброчните дейности в Искърското дефиле

Автор: Десант

Приключва реставрацията на църквата „Свето Рождество Богородично“, разположена в махала Старо село на село Миланово, община Своге. Проектът „Храмът на родовата памет“, по който е извършено обновяването на християнския храм, е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.“ и е бил класиран на първо място сред проектите по програмата от цяла България.

Според предание на местните,  църквата „Св. Рождество Богородично” е построена на най-слънчевото място, акоето е огрявано през целия ден - от изгрев до залез слънце. Тя е типична средновековна българска църква и е датирана от 1492 година. Разположена е на пет километра от сегашното село Миланово, сред красива и съхранена природа.

Някога стенописите са покривали цялата градежна повърхност в интериора. От фреските днес има запазени значителни фрагменти, но голяма част от тях се крият под мазилка. Над олтарното пространство е сравнително добре запазено изображение на Богородица, а сред най-добре съхранените стенописи по свода на храма е едно чудесно изпълнение на "Тайната вечеря".

След смъртта на свещеник Симеон Коцов Рагьов през 1984 г. богослуженията тук секват. Църквата е многократно ограбвана. Открадната била и камбаната, като след това е подхвърлена  друга покрай шосето за село Дружево. Тази камбана обслужва новата църква  и има хубав звук, но не е същият като на старата, казват по-възрастните жители на селото, които още помнят сладкогласния звук на изчезналата светиня.

Част от оцелелите икони се пазят и днес от дългогодишния църковен настоятел - 80-годишният Александър Алексов от с. Миланово.

В рамките на изпълнение на проекта е възстановена напълно цялата покривна част на църквата. При каменните зидове са премахнати остатъци от късни мазилки по западната фасада и на зиданите пейки. Върху зидарията е нанесено защитно покритие с дълбокопроникващ водоотблъскващ и защитен продукт.

При всички отвори по фасадата на църквата са поставени нови декоративни метални решетки с алуминиева предпазна мрежа с цел постигане на естествена вентилация.

В дворното пространство на църквана са изградени каменен зид и са оформени два портала с две дървени порти тип стоборни прегради. Изградена е и специална каменна настилка в двора с неравномерни по големина каменни плочи. Направена е каменна конструкция, върху която е изградено клепало.

В двора на църквата на входа откъм селото е вдигната нова постройка, която ще изпълнява функциите на посетителски център.

Покрай това е проведено и изкуствоведско проучване на художествените ценности на храма. Изработено е и изследване на оброците и оброчните дейности в Искърското дефиле. В рамките на проекта през миналата година се е провел и специален тридневен фестивал на традициите и родовата памет.


В категории: Новини , Пътеводител , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки