Как се е пекло пиле по царски в двореца на Асеневци


Как се е пекло пиле по царски в двореца на Асеневци
Снимката е илюстративна
19 Февруари 2017, Неделя


Сведенията ни е оставил един венециански търговец и шпионин под прикритие

Автор: Диана Славчева

Всеизвестно е, че през Второто българско царство покрай останалите държавнически и военни титли са съществували и такива, свързани с обслужващия дворцовата трапеза персонал.

Като например столник – това е човекът, поднасящ ястията на масата. Нещо като вип сервитьор.

Имало е и епикерний – или казано по по-български: чашник, и още: велик пахарник. Така се е наричала длъжността на придворен виночерпец, възприета от ХІІІ век нататък като  почетна дворцова титла. В дворцовия церемониал великият епикерний поднасял на владетеля първата чаша с вино. Началникът на виночерпците пък се казвал ватавул.

Съгласно Бориловия синодик, по времето на цар Иван Александър този пост е заемал някой си монах Силвестър, в Шуменския надпис е споменат великият епикерний Срацимир, а на пръстен-печат с тази титла е представен царския братовчед Петър.

Виночерпецът не бива да се бърка с винаря, който представлявал фискален служител, събиращ данък върху виното.

Интересно е обаче да знаем какво точно се сервирало на царските и болярските трапези. По онова време, за съжаление, не са издавали книги с кулинарни рецепти. Няма начин те да не са били записани някъде, но поне до наши дни няма запазени български средновековни кулинарни книги.

За сметка на това, един венециански търговец и по съвместителство – шпионин, докладва за свой обяд във висшето общество на Царевец или по-скоро на Трапезица, където, както показват последните археологически проучвания, се е намирал дворецът на Асеневци.

Описанието на една от многобройните гозби намираме пресъздадена – колкото и да е странно и необиайно –в книгата на Любомир Левчев „Убий българина“.

И така: едно цяло изкормено пиле, но заедно с перата, се намазвало с глина и оформено като топка се хвърляло в огнището. Когато добре се изпече, топката се строшавала на масата. Перушината лесно се отстранявала, тъй като здраво полепвала в глината и директно се оскубвала, когато се очоплят глинените парчета. Така печеното пиле запазвало всичкия си аромат и месото му оставало сочно.

Можем само да си представим какви още вкусотии са похапвали царските люде в старопрестолнината ни. Но и само от тази рецепта се вижда, че ястията са били приготвяни просто и лесно, без излишно суетене и изискани гурме тънкости.


В категории: История , Средновековие , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки