Петър Богдан първи създава герба на България с изправен лъв, тъпчещ турски полумесец


Петър Богдан първи създава герба на България с изправен лъв, тъпчещ турски полумесец
16 Февруари 2017, Четвъртък


Книга с дисертацията на Божидар Димитров припомня за един от най-великите българи на XVII в. 

Автор: Десант

Издателство „Захарий Стоянов” публикува в поредицата си „Дълг и чест”, която се състои от монографии, посветени на живота и дейността на велики българи, първата книга на Божидар Димитров, директор на НИМ – „Петър Богдан Бакшев”. Тя е написана и издадена още в далечната 1980 г., всъщност това е и докторската дисертация на Димитров, съобщават от Националния исторически музей.

Навремето тази книга предизвика голям шум както сред научната общност, така и сред българското общество, тъй като в нея Божидар Димитров публикува два ценни документа, открити в секретния архив на Ватикана, където той работи тогава. Това са: първата история на България, написана през 1667 г. (почти 100 години по-стара  от Паисиевата история), и италианска средновековна хроника за Кирил и Методий, в която Методий е упоменат под рожденото си име - средновековното българско име Страхота. Тогава бе разрешен вековният спор българи или гърци са двамата Солунски братя.

Но кой е Петър Богдан Бакшев. Българин от Чипровци, част от малката българска католическа общност по това време, състояща се от населението на градчето и околните четири села. Благодарение на това, през 1601 г. Францисканският орден установява контакт с чипровските католици и те имат възможност да си уредят училище с ранг на гимназия и шест от най-добрите деца да получат образование във Ватикана, Австрия и Италия.

Петър Богдан е един от тези щастливци. Той завършва Клементинския колеж в Рим и се завръща през 1630 г. в България. За късо време става епископ на българската католическа църква през 1643 г. и архиепископ на София и цяла България.

Дейността на този българин е изключително разнообразна. Той знае, че да се пробуди българският народ и да получи национална независимост, трябва да знае историята си, тъй като това познание е и аргумент за права на народа.

Затова през 1667 г. написва историята на България и още няколко исторически трудове, между които „История на София” и „История на Охрид – столица на България“.

Но Петър Богдан Бакшев изпреварва не само Паисий, а и Христофор Жефарович. Той първи създава герба на България – изправен лъв, тъпчещ турски полумесец.

Петър Богдан изпреварва и Левски, като създава през 1644 г. и революционна организация, в която привлича не само католици, но и православни българи, влизайки в контакт с техните ръководители като архиепископа на автокефалната архиепископия в Охрид и др.

Целта е да вдигнат общо въстание срещу турците в удобен момент. Следвайки практиката по онова време, те предлагат българската корона на полския крал и на молдовския княз. Въстанието наистина е вдигнато, но три години след смъртта на Петър Богдан Бакшев - от наследилия го на трона Стефан Кнежевич. То остава в историята като Чипровско въстание.

Петър Богдан Бакшев незаслужено е забравен през годините на комунистическата власт, тъй като бил, според официалното мнение, агент на „черната ватиканска реакция”. Възползвайки се от известна либерализация в последните десетина години на комунизма, Божидар Димитров твърде смело го обявява за един от най-великите българи на XVII в.




В категории: Новини , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки