Зарезанско селище изникна край Сопот


Зарезанско селище изникна край Сопот
12 Февруари 2017, Неделя


Музикалната легенда проф. Етиен Леви, оказал се родственик на Патриарха на българската литература, грабна приза "Вазов мустак" на Старопланинския събор „Да стоплим сърцата с вино и любов“

Автор: Димитър Тренчев


Цяло селище от празнични биваци изникна на поляните под манастира „Възнесение Господне“ край Сопот за юбилейния десети Старопланински събор „Да стоплим сърцата с вино и любов“.



Пременен в носия и яхнал внушителен кон – тежковоз, кметът на Сопот Деян Дойнов поведе от сградата на общината традиционното шествие на цар Трифон. Най-личните в „свитата“ тази година бяха шоуменът Тончо Токмакчиев и киноиконата Катерина Евро, които по-късно водеха и празничната програма.

Етрополската духова музика и неподражаемите родопски кабагайдари зададоха ритъма на зарезанското дефиле и на целия празник.

За водосвета и ритуалното зарязване беше избрано лозето на младия стопанин Николай Каканешев.

Колоритните кукерски групи от пловдивските села Отец Паисиево и Христо Даново прогониха злото от Сопот и от цяло българско.

Песните на групата за автентичен фолклор от село Дълбок Извор разпяха публиката, а овациите обра хореографската постановка „Гроздобер“ на младите танцьори от ансамбъл „Розова долина“.

Литературният конкурс спечели известният карловски ветеринар Димчо Труфчев. За майстор на червеното вино пък беше признат Васил Гайдаджиев, а на бялото – Христо Славчев. Единствената дама сред тях се оказа подгласничката на Христо Славчев Паулина Еленкова.

С емблематичната награда за събора „Вазов мустак“ журито единодушно удостои разкошния и перфектно поддържан атрибут под носа на музикалната легенда проф. Етиен Леви. Атрактивният професор изненада и умили всички с откровението си, че по майчина линия е сроден с рода на великия Патриарх на българската литература.



Осигуреният от общината курбан, безплатна скара и вино и живата музика завариха повечето от съборяните да пият, пеят и играят до тъмно.


В категории: Новини , Репортажи , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки