Преди 19 години България печели първия си златен медал от зимна олимпиада


Преди 19 години България печели първия си златен медал от зимна олимпиада
09 Февруари 2017, Четвъртък


И досега Екатерина Дафовска е единственият български спортист с олимпийска титла в зимните спортове

Автор: Десант

На днешната дата – 9 февруари, през 1998 г. Екатерина Дафовска печели в Нагано първия и единствен златен медал за България от зимни олимпийски игри. И досега тя остава единственият български спортист с олимпийска титла в зимните спортове.

В чест на голямата й победа е издадена специална пощенска марка.До момента на нейното знаменателно класиране на първо място в дисциплината 15 километра индивидуално страната ни има само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се през 1980 г.  в Лейк Плесид, Зимни олимпийски игри от 1980 г.

Дафовска печели златен медал и в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск. Така към олимпийската титла от Нагано  28-годишната тогава чепеларка прибавя и европейската в тази дисциплина.

Прекратява състезателната си кариера през март 2007 г.

Днес Катя Дафовска продължава да работи за зимните спортове – тя е председател на Управителния съвет на Българската федерация по биатлон.

Избрана е за лице на Спортен център „Чепеларе", където живее със съпруга и двамата си синове. Занимава се с хотелиерство в родния си град.


В категории: Новини , Спортен дух , Спортни новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки