Ние, духовата музика: Пернишкият оркестър става на 115 години


Ние, духовата музика: Пернишкият оркестър става на 115 години
08 Февруари 2017, Сряда


Уникалният за първите години на ХХ век състав, в който влизат шлосери, кондуктори, железничари и ковачи, е изграден от чешки и български капелмайстори 

Автор: Дина Харизанова

Духовата музика е неделима част от културно богатство на България и на Балканите. Съхранила духа и темперамента на народа ни, тя е обичана и днес.

Малко известно е обаче, че първият български  цивилен професионален духов оркестър е съставът на мини Перник, който тази година чества 115 години от създаването си. Трупата изнася първия си концерт в началото на ХХ век за един Великден. Това става през април 1902 г.

През годините свирачите в пернишкия духов оркестър стават все повече, а той се развива в  симфоничен състав, който през 1950 г. се трансформира в Държавен симфоничен оркестър, но през 1964 г. е разформирован като такъв.

Любопитен факт е, че в периода 1928 – 1934 г. духовият оркестър прави записи за „Odeon“, „His master’s voice“ (дъщерна марка на авторитетната EMI) и „Parlophone“ – компаниите, които години по-късно ще издават звездните легенди „Битълс“, „Дийп пърпъл“, „Ролингстоунс“ и други рок величия.

Всъщност, това не бива да ни учудва, защото перничани включват в репертоара си не само маршове и  класически пиеси от български и световни автори, характерните за духовите оркестри, но и популярни народни песни, евъргрийни и джаз.

Музикалният състав се ражда по идея на ръководството на мината в Перник, която в първата година на ХХ век – 1901 г., отбелязва 10 години от създаването си. По този повод на техника Боян Димитров е възложена мисията „да образува музикален състав”.

Известният с музикалните си умения перничанин се среща в Радомир с капелмайстора на ІІ Струмски полк, а после провежда разговори и в София с чехите Венцислав Кауцки и Кубичек. Чешките и български капелмайстори изграждат уникален за времето си състав, който става основа за музикалната традиция на Перник.

За да събере нужните музиканти, Боян Димитров обикаля всеотдайно пернишките села и миньорския град, разговаряйки с всеки, за който се знае, че може да свири на някакъв инструмент и има музикални заложби. Така до есента трупата е сформирана и се явява на „прослушване“ при помощник-директора на мината инж. Франц Скричка и средния техник Тома Нелибе.

Десет са първите изпълнители: средният техник Боян Димитров, който свири на китара, мандолина, флейта; железничарят Спас Николов (мандолина); завеждащият „Градини и паркове” Дойчин Иванов, свирещ на флейта и пиколо; машинистът Петър Великов, изявяващ се като цигулар; майстор ковачът Мирчо Андонов и магазинерът Иван Келчев свирят с цитра; шлосерите Генчо Генчев – на пиколо; и Иван Веселинов – на флейта; кондукторът Коста Димитров грабва мандолината, а колегата му  Атанас Лилов – тамбурата.

Премиерният им концерт е новогодишен и се състои на 30 декември 1901 г. в салона на дирекцията на мината. Възторжените отзвуци от вечеринката принуждават Минния съвет да вземе решение за основаване на постоянен оркестър. Със събраните от концерта 92 лв. се купува плат и „други потреби”, с които се оформя декора на сцената за следващия концерт на самодейната трупа.

Своя 115-годишен юбилей духовата музика на миньорския град ще отбележи с грандиозно честване, като на първо време музикантите подготвят нова музикална програма по повод 60-годишнината на Двореца на културата в Перник, към който днес е „зачислен“ духовият оркестър. Тържественият концерт по повод годишнината на културната институция ще се състои на 28 февруари, информират от местната телевизия „Кракра“.


В категории: Новини , Бит и култура , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки