Самоков се готви за тържествено честване на 104 години от битката при Булаир


Самоков се готви за тържествено честване на 104 години от битката при Булаир
07 Февруари 2017, Вторник


Денят 8 февруари е избран за боен празник на Кюстендилски и Самоковски гарнизони, в чест на славната победа по време на Балканската война

Автор: Десант

На 8 февруари се навършват 104 години от победната Булаирска битка през Балканската война. В Самоков всяка година се чества тази славна победа. Ние сме единственият град, в който в памет на загиналите воини е построен не просто паметник или паметна плоча, а прекрасно читалище-паметник.

Определението самоковец или представител на самоковския гарнизон се превръща в синоним на авторитет. Самоковци при Булаир не само отстояват този авторитет, а го издигат на пиедестал, достоен за славата на българския войник.

Балканската война заварва Самоков като място на щаба на 2-а бригада от 7-а Рилска дивизия.
Тук е дислоциран 22-и пехотен Тракийски полк.
7-ми дивизионен артилерийски полк също е на гарнизон в Самоков. В града ни е и дивизионната болница.

В периода 1904–1912 г. 7-а Рилска дивизия израства като едно от най-добрите бойни съединения на въоръжените сили на България. На нашите съграждани-воини според военностратегическия план се падат най-възловите позиции през Балканската война – 1912–1913 г.

Турското командване решава да действа на Голиполското оперативно направление, откъдето минава най-късият път за обсадения Одрин. От своя страна Главното командване на Българската армия възлага операциите на полуострова именно на желязната и непобедима 7-а Рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров.

Полосата за отбрана е 130 км. При тази групировка на силите съотношението между 7-а дивизия и Булаирския турски корпус е следното. В пехота - 21 турски табора срещу 13 български дружини, в кавалерия – три турски ескадрона срещу 1 български, в картечници – 24 турски срещу 12 български.

На 26 януари /8 февруари по нов стил/ 1913 г. Булаирският корпус тръгва в атака срещу нашите позиции. Около чифлика „Доган Арслан” се завързват много кръвопролитни схватки. В края на деня българите се поздравяват със забележителна победа.

Въпреки неравните сили те осъществяват една от най-блестящите отбранителни операции по време на цялата Балканска война!

Особена тежка е нощта на 26 януари, когато след рядко кръвопролитни боеве, след няколко атаки и контраатаки, 7-а дивизия замръква при много неблагоприятна зимна обстановка. Уморени и изтощени, без огньове и завивки, войниците часови и животните замръзват и като безмълвни статуи падат в снега.

Най-тежки сражения водят 22-и пехотен Тракийски полк и 13-и Рилски полк. Десет десантни турски кораба бълват вълна след вълна турски войници, а други 5-6 миноносци заливат нашите позиции със снаряди.

Турският напън обаче е напълно разбит и противниковите войски са върнати обратно на десантните кораби. Дори корабите попадат под ураганния огън на българската артилерия, която излиза и заема открити позиции.

След галиполския Булаирски бой заедно с други части от Главното командване са наградени 22-и пехотен Тракийски полк и 13-и Рилски пехотен полк.

На 13 март 1913 г. пада и т. нар. непревземаема Одринска крепост. От Чаталджа до Цариград са по-малко от 40 км. Пътят вече е открит!

На 10 януари 1913 г. се извършва младотурският преврат. Турция отстъпва, опитва да се реабилитира… В крайна сметка на 17 май 1913 г. е подписан Лондонският мирен договор между България, Сърбия и Черна гора от една страна и победената Турция от друга.

В Балканската война загиват 24 401 български войници. От холера излизат от строя 60 хил. Към 60-65 % от животните вече не могат да се използват.

Опиянението от победата е голямо, но много са загиналите и от 7-а Рилска дивизия. Самоковци дават 261 свидни жертви – 197 от града и 64 от околните села.

Тежка е скръбта, тези имена никога не се забравят…

Чутовното име Булаир сега е обвито в тишина. Но едва ли има голям град в България, в който да няма улица с име „Булаир”. Дали  всички местни жители обаче знаят защо тяхната улица е наречена така?

Балканската война е триумф на българското военно изкуство. В тази справедлива война бяха използвани от Българската армия за първи път във военната история: самолетът като бойно средство, за разузнаване и за правене на въздушни снимки; артилерията на открита позиция, като щурмова част, заедно с атакуващата пехота; младежи-доброволци.

Нека се преклоним днес с голяма признателност пред паметта на обикновения български войник, върху костите и праха на който все още я има нашата родина Българя.

Стоян Чапкънов
председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните
Денчо Денчев
зам.-председател
Елена Гълъбова
гл. специалист във Военния клуб – Самоков


В категории: Новини , Войни за освобождение , Нова история , Епопея на забравените

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки