Триъгълната кула на Сердика ще е готова да посрещне през май различни инициативи


Триъгълната кула на Сердика ще е готова да посрещне през май различни инициативи
06 Февруари 2017, Понеделник


В пространството около нея ще могат да бъдат показвани дигитализирани колекции на музеи и библиотеки

Автор: Десант

До 30 април т.г.трябва да бъде завършен проекта „Античната история на София - културно-историческото наследство достъпно за всички" и от столична ощина се надяват през май да се състои и първото събитие край Триъгълната кула на Сердика.

Това заяви тези дни зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов. По думите му, в пространството ще могат да бъдат показвани дигитализираните колекции на различните музеи и библиотеки. Той оповести също, че в тази насока вече има проявен голям интерес от страна на различни граждански организации и творци.

Проектът „Античната история на София - културно-историческото наследство достъпно за всички" включва строително-ремонтни и консервационно-реставрационни дейности на 3 археологически обекта - археологически парк "Западна порта на Сердика", Базилика "Света София" и "Триъгълна кула от крепостната стена на Сердика".

Крепостните стени на Сердика са изградени през третата четвърт на ІІ в.сл.н.е. (176 – 180 г.). Те са основно преустроени в края на ІІІ – началото на ІV в., удвоени са по дебелина и значително са подсилени през VІ в., като играят основна роля в защитата на града до ХІV в. Устройството им е образец на военното строителство от различните епохи.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки