Защо гърци идват на религиозен туризъм в родопското село Момчиловци


Защо гърци идват на религиозен туризъм в родопското село  Момчиловци
03 Февруари 2017, Петък


Южните ни съседи са привлечени от красотата на природата, чистия въздух, многобройните параклиси и най-вече – гостоприемството на местните жители

Автор: Силвия Горанова

Красивите параклиси край родопското село Момчиловци – общо 27 на брой, лековитото аязмо и 180-годишната църква „Константин и Елена", която е част от 100-те национални туристически обекта в България, са само част от притегателните за пътешествениците забележителности в тази част на мистичната планина.



Това привлича не само български туристи, но и гости от чужбина. Най-много са посетителите от съседна Гърция. Едно от населените места оттатък границата, например, е припознало Момчиловци за любима дестинация. Става дума за Авдира, жителите на който град идват редовно у нас на религиозен туризъм.

В тази връзка преди дни са се срещнали кметът на Момчиловци  Сийка Суркова и на Авдира  Георгиос Цитиридис. Двете селища са побратимени от години, но за пръв път са разисквали идеи за общи туристически пакети и бъдещо сътрудничество. 

Срещата е била осъществена на гръцка територия, а на нея е присъствал и зам.- областният управител на Източна Македония и Тракия Михалис Амиридис.

Амиридис е дал висока оценка на партньорството на Момчиловци с Китай, благодарение на родопското кисело мляко. 

Една от първите съвместни прояви за тази година ще бъде реализирана на Тодоровден, който тази година се отбелязва на 4 март. Гръцките партньори ще гостуват в родопското село, което отсега се стяга за колоритен празник с кушии и дефиле на народни носии.


Снимка: Смолян днес


В категории: Пътеводител , Добри Вести , Населени места , Туристически обекти

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
checho
03.02.2017 20:14:41
0
0
Аврида или Авдира ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки