Стари дантели влязоха в някогашната софийска баня


Стари дантели влязоха в някогашната софийска баня
03 Февруари 2017, Петък


Изложбата "Изящество и красота от миналото" е посветена на финната декорация за различни части от традиционното облекло и вещи от бита

Автор: Десант

В Регионалния исторически музей в столицата, известен и като Музеят на София, чиято експозиция е настанена в залите на някогашната Централна минерална баня, от първия ден на Малък Сечко се намери място и за нова временна изложба, озаглавена "Изящество и красота от миналото".

Тя е посветена на шитата дантела, използвана като декорация за различни части от традиционното облекло и вещи от бита. Най-старите експонати са от края на XIX в., а най-новите - от първото десетилетие на XXI в.
  
Всички предмети във временната експозиция са обединени от техниката си на изработване. Дантелите са шити посредством игла и конец. Посетителите на изложбата може да ги видят върху литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо, бижута и даже коледни играчки за елха и др.



Дантели за ръкави
  
По отношение на географския обхват на експонатите, във витрините на музея са изложени предмети от: София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица и Златица. Има и образци, дело на арменската общност в София, както и на представители от две дантелиерски общности – "СедянкаТА" и "Работилница Седянка".

Покрай "Изящество и красота от миналото" ще се организират и редица съпътстващи инициативи: ателиета и работилници за деца и възрастни, демонстрации, арменска вечер, дизайнерски мултимедийни презентации и фотосесии, кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие и др.

Експозицията ще остане в залите на музея до 30 април.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки