Какво предстои да видим на обновения Перперикон


Какво предстои да видим на обновения Перперикон
Снимка: Напред назад
02 Февруари 2017, Четвъртък


До 28 април трябва да бъдат завършени реставрационните и консервационните работи по обекта в рамките на проекта „Перперикон – минало за бъдеще”

Автор: Десант

След 90 дни археологическият паметник Перперикон ще придобие почти завършен вид като уникална част от българското и европейско културно наследство. До 28 април трябва да бъдат приключени реставрационните и консервационните работи по обекта в рамките на проекта „Перперикон – минало за бъдеще”, финансиран от т.нар. норвежки фонд.

Това стана ясно на пресконференция днес, в която участие взеха ръководителят на проекта Надежда Цветкова, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и инж. Катя Митовска, архитект Петър Петров, изработил заедно с екипа си проекта за реставрация и консервация, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, която е и заместник-ръководител на разкопките на археологическия обект. 

Проектът е на стойност 748 203, 60 евро и се финансира по Мярка 1 „реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. 

„Планирано бе проектът да се реализира в рамките на 22 месеца и да приключи на 22 февруари 2016 г. Поради обжалване на решението за избор на изпълнител на консервационно-реставрационните работи на археологическия комплекс бе поискано удължаване на срока за изпълнение на проекта до 29 април 2017 г. Удължаването бе одобрено от Министерството на културата – програмен оператор на Програма БГ 08”, обясни инж. Катя Митовска.

По думите й към днешна дата процесът по обжалване е приключил. В изпълнение на решението на ВАС комисия е извършила отново техническа оценка на постъпилите оферти и е класирала участниците. Избраният изпълнител е „Екогеоком Груп”

Реставрационните и консервационни работи включват югозападната част на Акропола на Перперикон. Ще се работи без груба намеса, за да се запази максимално автентичния вид на паметника. Ще бъде експонирана средновековната кула, ще бъдат поставени и още няколко пасарелки. Предвидени са поставянето на табели, осветление и светилници с жив огън, поясни архитект Петър Петров. 
Източник: kardjali.bgvesti.net


В категории: Новини , Пътеводител , Античност , Туристически обекти , Археология

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Мунка
02.02.2017 21:37:25
0
0
Коста, докато чакаш отговор, можеше да провериш в гугъл. Не, докато пишеше тоя въпрос можеше сам да провериш.
1
Коста
02.02.2017 21:23:09
0
0
Какво е пасарелка?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки