Истории и легенди за 111 български войводки


02 Февруари 2017, Четвъртък


Подвизите на славните българки в борбите за национално освобождение са описани в 300 страници от старозагорската семейна двойка Тоня и Георги Туртурикови

Автор: Христо Христов, Старозагорски новини

Подвизите на 111 жени, участнички в борбите за национално освобождение описа в 300 страници старозагорската семейна двойка Георги и Тоня Туртурикови. Книгата под наслов "Юначните дъщери на българската бойна слава" излезе на пазара в края на декември м.г. от ИК "Абагар" и вече може да бъде намерена на пазара.


Сирма Кръстева - Сирма войвода

Повод за обръщане към нежната половина на борците за свобода станал фактът, че историографите пишат за тях изключително рядко и най-вече при особени поводи, коментира Георги Туртуриков.

По думите му авторите често пъти фаворизират мъжките героични действия, а поведението и начинът на мислене на хайдутите и войводите с мустаци и бради се налагат като универсални.


Сребра Апостолова

В същото време жената - майка, вдъхновителка или воин, присъства неотлъчно в историята, макар и не толкова доминиращо. Разказите за нея не са чести и сякаш между другото - нещо нормално за едно общество, в което отдавна се е наложила силовата роля на мъжа.


Екатерина Арнаудова

Книгата е за всички онези представителки на нежния пол, които през разглеждания период от българската история, независимо от времето, мястото или убежденията си, са защитавали и отстоявали своите духовни и политически човешки права с оръжие в ръка.


Менча Кърничева

Без значение дали това оръжие е било хладно или огнестрелно, модерно или просто - в човешките ръце и една обикновена тояга или здрава гега намират адекватно приложение при ръкопашен бой, а камъкът... би минал и за бомба.


Райна Княгиня

Сред намерилите място в спретнатото томче са както по-известните Сирма и Румена войводи, така и родената в старозагорското село Християново Мерджан Рада.

Непредубедените, но изкушени от миналото читатели ще открият малко или съвсем непознати данни за редица "амазонки", участнички в Априлската епопея. Сред тях са Гана Найденова, Христина Хранова, Райна Княгиня, Мария Сутич.



Авторите са се постарали да намерят достатъчно любопитни подробности за живота както на жени, включили се в опълченските дружини като Райна от Казанлък, Марица и Бойка, така и в четите на ВМРО: Екатерина Арнаудова, Донка Ушлинова и Йона Маркова.


Донка Ушлинова

Особено място е отделено на отмъстителките Менча Кърничева и Мара Бунева. Изложението обхваща времето от ХV до началото на ХХ в., разделено на 3 хронологични периода (хайдушки, предосвобожденски и следосвобожденски).


Мара Бунева

Направен е и скромен опит за класификация на формите на проявление на женското въоръжено участие, като са включени множество снимки и подробна библиография.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение , Епопея на забравените

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
морски
07.02.2018 10:09:10
2
0
Има и съвременни жени с хайдушка кръв - Христина Хубенова и майка и Пенка Кирева от Хасково, построили уникален паметник на Ботев и Левски в с. Спахиево, община Минерални бани, област Хасково. Също параклис и редовна родолюбива дейност на читалището "Христо Ботев" в село Спахиево. Поклон!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки