Различната България през погледа на фотографа Асен Великов


Различната България през погледа на фотографа Асен Великов
01 Февруари 2017, Сряда


Има и такава България – страна на красота, чистота, взаимно уважение и непреходни ценности, съхранени през вековете. Не вярвате? Вижте фотоизложбата в Националния етнографски музей!

Автор: Пресцентър БАН



Има различна България. Различна от видимата всеки ден страна на лъжите, кражбите, злоупотребите, бедността, посредствеността, неграмотността, нетърпимостта и омразата. Различна от територията на грубостта, егоизма, надменността, алчността, лакомията, безхаберието, апатията и безотговорността, примери, които всекидневно виждаме чрез медиите.


Различната България е страна на красота, чистота, предприемчивост, дух на взаимопомощ и работа за доброто на цялото общество. Тя е страна на взаимно уважение, лично достойнство, морални принципи и семейни ценности, които българите пазят през вековете на своето съществуване, независимо къде по света живеят и каква е тяхната професия.

В Различната България основен неписан закон за човешкия живот е хармонията между човека и природата, любовта и грижата към ближните.

Това е живата българска, вселенска и свещена връзка между човека, природата и любовта, която фотографът Асен Великов съхранява и развива чрез своите прекрасни кадри на български жени, деца и семейства, в традиционни облекла, и с лица, изразяващи българската душевност.


Асен Великов

Асен открива своите модели от Различната България на специални пространства и в определени времена от годината. Това са националните и международни фестивали и събори, посветени на българския фолклор, игри, занаяти, на традиционните обреди и поминъци, на удивителните народни предания и легенди.



Част от тях са Националният фолклорен събор „Рожен“, Традиционният събор „Пирин пее“, Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна“, Националният събор „Петрова нива“, Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, заедно с още няколко десетки фестивали и събори.



Такъв е също Националният събор на българското народно творчество в Копривщица, който в края на 2016 г., с усилията на екип учени от ИЕФЕМ – БАН, бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.



„Обичам да пътешествам, да снимам, обичам фолклора! Съчетанието на тези любими за мен неща обуславя и обяснява това, което правя в свободното си време. Няма по-красив начин да обиколиш България и да се срещнеш във всяко едно кътче на Родината с местния бит,  фолклор, обичаи и традиции“, споделя за публиката автора Асен Великов.



Фолклорните събори са места, където всеки човек може да усети атмосферата на традиционната култура и да се наслади на един истински празник. Но те са също и места за една своеобразна инициация, където българинът, стига да пожелае, може да се завърне към същността на своята идентичност, да преоткрие пътя на красотата, чистотата и работата за общото благо, да премине в мирния, хармоничен, природен и прекрасен свят на Различната България.



Заповядайте на 3 февруари от 18,00 часа да открием заедно „Различната България“ в Националния етнографски музей (вход откъм ул. "Московска" 6А), гласи поканата от организаторите в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.




Асен Великов


В категории: Новини , Традиции , Културен Десант , Фоторазказ , Бит и култура , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки