Изпратихме във Виена меден слитък като разпъната волска кожа


Изпратихме във Виена меден слитък като разпъната волска кожа
01 Февруари 2017, Сряда


Артефактът от фонда на русенския музей ще гостува в изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха

Автор: Десант

Меден слитък от фонда на русенския музей отпътува вчера за Виена. Експонатът ще бъде включен в изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.

Експозицията в австрийската столица ще бъде открита в средата на март. Нейни организатори са Националният археологически институт с музей – БАН и виенският Kunsthistorisches museum. Тя е част от научен проект, който се реализира между институти на Българската и Австрийската академии на науките.

Слитъкът е с формата на разпъната волска кожа. Той е домонетно средство за размяна от времето на късната бронзова епоха. По мнение на археолозите, това е изключително рядка находка. В днешните български земи са открити само четири подобни артефакта – два от Каменово, обл. Разград, един от с. Черково, обл. Бургас и един от с. Чернозем, обл. Ямбол.

Върху слитъка, притежание на русенския музей, е врязан знак, подобен на тези върху слитъците, датирани около 1300 г. пр. Хр., които са открити в корабокруширалия кораб при Улубурун (Турция).


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки