Дервиши и екзотични маскирани от България и чужбина изпъстриха тазгодишната "Сурва"


Дервиши и екзотични маскирани от България и чужбина изпъстриха тазгодишната "Сурва"
28 Януари 2017, Събота


26-то издание на фестивала започна днес с наричанията на малките пернишки коледарчета

Автор: Десант

Фестивалната надпревара на Сурва 2017 г.  започна с наричанията на малките пернишки коледари от Обединения детски комплекс за здраве, берекет и благополучие.

Общо 7 хиляди са участниците, хиляди са и гостите на 26-тия Международен фестивал на маскарадните игри, чийто домакин е Перник.  

В двата празнични дни по улиците на миньорския град и на площад "Кракра" ще дефилират общо 102 сурвакарски и кукерски групи от цяла България и 16 групи от 8 чужди държави - Хърватска, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Сардиня, Италия, Албания и екзотична и далечна Аруба.

В дефилетата ще се включат около 10 групи, които никога не са участвали във феста. Дебюта си в Перник ще направят атрактивни участници от град Камено, област Булгас, от ловшкото село Славяни и от Елхово, Смолянска област.

Ще присъстват и няколко групи дервиши, които са обещали, че ще покажат съвсем нови елементи в костюми и танци. Перничани и гости на града ще имат възможността да се докоснат още до станчинари, бабугери, камилари, кукери и разбира се сурвакари.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки