Проект за добив на пясък и чакъл заплашва защитени зони по Дунав


25 Януари 2017, Сряда


Тези дни жители на Ряхово, обл. Русе, изразиха несъгласие от тяхното землище да се добиват инертни материали, защото се ускорява подкопаването на брега на реката

Автор: Десант

Проект за добив на пясък и чакъл заплашва защитените зони „Калимок–Бръшлен” и „Комплекс Калимок“ по Дунав, съобщават от WWF България. От природозащитната организация са изпратили становище до Министерството на околната среда и водите и до русенската Община Сливо поле, в което се настоява проектът да не бъде реализиран, тъй като би породил редица тежки екологични, социални и икономически проблеми.

Освен че противоречи на Закона за водите инвестиционното намерение засяга поне три природни местообитания, 14 вида риби и 22 вида птици, за които поддържането на състоянието на водите е важен фактор за оцеляване, твърдят от организацията.

Според експертите в нея, проектът би могъл да унищожи островни образувания, като най-застрашени са Безименният и Мишка.

В нарушение на закона за биологичното разнообразие, инвестиционното предложение предвижда засягане на местообитания и безпокойство на значителен брой защитени биологични видове. Особено неблагоприятно е разположението му спрямо смесената чаплово-корморанова колония на остров Мишка.

Предвидените дейности засягат негативно и рибните ресурси на река Дунав чрез замътване (потискане на дишането и размножаването), унищожаване на местообитания и др. Най-значимото непряко въздействие е чрез редуциране на хранителната база, ключов елемент от която е зообентосът (организмите, живеещи на дъното).

Добивът на инертни материали от реките засилва дънната и брегова ерозия. Този ефект може да се разпространи върху значителни площи, понякога далеч извън зоната на пряк добив. Въздействието е свързано със загуба на земи, унищожаване на брегоукрепителни съоръжения (диги и др.), понижаване на нивото на подпочвените води.

В рамките на обществено обсъждане миналата седмица, жители на Ряхово, обл. Русе, изразиха несъгласие от тяхното землище от река Дунав да се добиват инертни материали, защото се ускорява подкопаването на брега.

Намираме притесненията на хората за основателни, посочи Иван Христов, ръководител на програма „Води“ във WWF България. Нашите наблюдения сочат, че този добив може да нанася значителни щети на природата, а често и на населението, живеещо край реката, каза още той.

Иван Христов добави, че има причинно-следствена връзка между копаенето и ерозията. Редица проучвания сочат, че копаенето е един от факторите за дънна и брегова ерозия в Долен Дунав. В конкретния случай имаме проблеми, свързани и с дънна, и с брегова ерозия. В представените материали за обществено обсъждане няма модел който аргументирано да указва обратното, подчерта експертът от WWF.


В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки