Безценно Евангелие на близо 400 години получи Божидар Димитров


Безценно Евангелие на близо 400 години получи Божидар Димитров
23 Януари 2017, Понеделник


Уникалното издание е печатано през 1644 г. То е дело на Братството на Св. Троица във Вилнюс.

Автор: Светлана НиколоваУникално издание на Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г. и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г. са две безценни книги, които днес официално станаха част от богатия фонд на Националния исторически музей. Дарението прие проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

Евангелието е дело на печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на своето съществуване, от 1596 до 1705 г.,  там са отпечатани 74 книги – впечатляваща издателска продукция. 

Град Вилнюс още от втората половина на 16-ти век е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт.

Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са  рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно при богослужение и за четене – на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени.Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовта завера от 1835 г.  

Ирмологият е богослужебна книга в Православната църква. Подареният екземпляр е много добре запазен, изданието е отпечатано с църковнославянски шрифт, украсено с червенослов, инициали в червено и заставки в черно.

Книгата е с кожена подвързия с щампован кръст на предната корица. На задния форзац има бележка, написана от протопсалт Георги Бонеков, в която съобщава, че на 6 септември 1955 г.  е извършен атентат – хвърлена бомба в турското посолство в г. Солун, Гърция.Този акт предизвиква, според автора, „страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград“. Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковни утвари и одежди.

Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул на „над 100 милиона американски долара“.   

Книгите са дарени от г-жа Пенка Драгнева-Илиева от София по желание и по поръчение на починалия отец Пеню Цвятков Пенев от с.Войнежа, Великотърновско.

Книгите са изключително ценна придобивка за НИМ. Те обогатяват книжовното културно наследство, което притежава музеят и ще бъдат изложени в най-близко време в постоянната експозиция на НИМ.


В категории: Новини , История , Средновековие

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ТРИФОНОВ -К-ЦА
28.01.2017 05:18:58
0
0
браво за новия дизайн на вестника - отдавна не бях влизал- браво и за това , че можах да си сваля снимката на евангелието в норм. размер , а не както едно време- 15 кв ! Интуитивно усещам ,че не сте от ония мафиотските ,банкерски вестници , и сте родолюбци , затова ви прегръщам , с ув. Т
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки