Леденият човек последно похапнал бекон


Леденият човек последно похапнал бекон
Ключови думи: Отци, леден човек, месо, коза
20 Януари 2017, Петък


Това установиха германски учени, изследвайки съдържанието на стомаха на Отци

Автор: Десант

Най-старата човешка мумия в Европа е известна като Отци. Древният човек е живял преди около 5300 години. Тялото му е открито в алпийски ледник на височина 3210 м през септември 1991 г. 

Германски палеонтолози са изследвали съдържанието на стомаха му и са стигнали до извода, че преди да бъде улучен смъртоносно от стрела, последно леденият човек е похапнал изсушена козя мръвка.

„Анализирахме наноструктурата на месото. Изглежда, че Отци е ял много мазно сушено месо. По-скоро това е било бекон“ – казва палеонтологът от института за изследване на ледения човек (Institut für Mumien und den Iceman) Алберт Цинк.

Специалистите предполагат, че Отци се е хранил с месце от див козел, обитаващ по негово време Южен Тирол, на територията на днешна Северна Италия. Именно в този регион двама немски туристи намират останките на праисторическия ни предшественик.

Неотдавна екипът на Цинк установил, че Отци е страдал от язва. „Но независимо от болния си стомах и лошите зъби, той все пак е бил в добра форма“ – отбелязват изследователите.


В категории: Новини , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки