Валери Симеонов: Плевнелиев беше поредният неуспешен президент на България


Валери Симеонов: Плевнелиев беше поредният неуспешен президент на България
18 Януари 2017, Сряда


В първите години на мандата си той с нищо не направи впечатление, освен със сервилност към Република Турция, която ние от Патриотичния фронт и „Обединени патриоти“ няма как да му я простим, каза съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ, в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ


Водещ: Днес Росен Плевнелиев и Маргарита Попова дадоха отчет на своя петгодишен мандат. Стана ясно, че двамата са обитавали една сграда, но не и едно политическо, социално и морално пространство. Плевнелиев започваше всяко второ изречение с „Аз бях първият президент, който...“ или с „Гордея се, че...“.
Попова пък показа, че не харесва особено Плевнелиев, че го смята за разединител на нацията и сложи кръст на съдебната реформа. Не били нужни повече функционални, или както беше там, промени. А между другото, една гнила ябълка трябваше да полети към президента, но бе евакуирана от НСО. Гнила действителност, гнили отношения, фалш и скечове. Започва разговорът ми със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Видяхте шоуто. Любопитно ли ви беше това да го гледате?

Валери Симеонов: Не.

Водещ: Не?

Валери Симеонов: Неприятно беше.

Водещ: Защо? Ако ви хвърля една ябълка сега, ще я хванете ли?

Валери Симеонов: Не съм привърженик на такава форма привличане на вниманието върху себе си от страна на когото и да било. Пресконференцията е за въпроси, а не за театрални изпълнения. Не че и другаде ги няма тези неща – мисля, че Обама го бяха замеряли с обувка и какви ли не други глупости, но това е встрани от сериозната политика.

Водещ: Добре. Обаче сега да влезем в сериозната политика. Какъв е изводът, според вас, от това, което казаха днес Плевнелиев и Попова? Какво разбрахте вие от техния отчет и какво разбрахте вие от техния отчет и каква е вашата лична оценка за този петгодишен мандат?

Валери Симеонов: По техния отчет трудно мога да говоря и не знам дали е необходимо. В края на краищата, отчетът на един политик е от негова гледна точка, от гледна точка на неговата институция, от неговата камбанария, така да се каже.

Както споменахте, това, което прави впечатление, е прекалено честото използване на личното местоимение „аз“, което не прави добро впечатление. Конкретно вече в случая с Плевнелиев въобще пък е неуместно, тъй като моята гледна точка и моето виждане е, че Плевнелиев беше поредният неуспешен президент на Република България. От тази гледна точка подобно самохвалство някак си е неудачно, защото надали ще има нещо, с което хората да запомнят Плевнелиев.

Може би той не мисли така, но гледната точка на обикновения българин е наистина най-реалната и най-прагматична, тъй като на първо място президентската институция в България няма кой знае какви правомощия, особено пък такива, че да бъдат забележими за обществото. На второ място – пак повтарям, че имахме слаб президент.

Водещ: Защо слаб?

Валери Симеонов: По редица причини. На първо място – защото беше зависим.

Водещ: От кого?

Валери Симеонов: Беше зависим. Наскоро имаше признание от г-н Борисов, че той бил предложен от „Протестна мрежа“, по линия на „Протестна мрежа“…

Водещ: Не, не, от Прокопиев и от кръга „Капитал“.

Валери Симеонов: На Прокопиев. Добре.

Водещ: Но той после, Борисов, се извини. Нещо стана там, изясняваха се. Както и да е.

Валери Симеонов: Е, някой път някои се изпускат така и казват истината. Ние трябва да я констатираме и да не се правим, че не я забелязваме. Освен това в първите години на мандата си той с нищо не направи впечатление, освен с една сервилност към Република Турция, която ние от Патриотичния фронт и „Обединени патриоти“ няма как да му я простим и да се направим, че не я забелязваме.

Водещ: Плевнелиев е бил сервилен към Турция?

Валери Симеонов: Абсолютно. В поведението му през целия му мандат ние забелязваме една свенливост по отношение на пряката намеса на Турция във вътрешните работи на България.

Такъв доклад имаше миналата година от подчинената му служба – Държавна агенция по разузнаване, че Турция се меси във вътрешните работи на България. Не чухме някаква позиция на българския президент.

Второто, което мога да припомня, това беше една нерегламентирана, недипломатическа, брутална бих казал по своята същност, непозволена обиколка на тогавашния вицепремиер на Турция Бекир Боздаг, който влезе, тръгна от Южна България през Малко Търново, обиколи цяла България, без да има такова разрешение, без да е оповестил това, обиколи смесените райони, проведе срещи, участва в молитви и какво ли не.

И накрая се изсипа в Пловдив, ако си спомняте – където стана скандал, защото там направи ифтар, тържествена мюсюлманска вечеря, на която не бяха допуснати български журналисти, включително телевизии СКАТ и бТВ също не бяха допуснати. Но на тази среща се изсипа и още един – г-н Плевнелиев, който отиде да му благодари за това, че били приели изселниците в България и всякакви други глупости, на които сме свидетели вече през целия период на прехода от редица провалили се български политици, да ходим да се извиняваме за не знам си какво.

Ето още един факт в потвърждение на това. И в целия този период, включително и кризата с бежанците, г-н Плевнелиев, въпреки че ние настоявахме юли месец 2016 г. да се проведе Консултативен съвет при президента точно по темата за бежанците, в най-големия наплив и най-големите кризи, тогава, когато се надпреварвахме буквално с метри къде час по-скоро ще се изгради ограда, за да спрем поредната група от пришълци, а той отказа да проведе такъв Консултативен съвет. Аз мисля, че това няма как да бъде забравено и трябва да бъде припомняно, когато даваме оценка на един президент.

Водещ: Аз сега, като ви слушам …

Валери Симеонов: Че този президент не беше президент на независима България. От друга страна си позволяваше пък квалификации по отношение на други държави, но това е вече съвсем отделен въпрос. Оценката ми съответно за тази бих казал сервилност към Турция се дължи също така и на обстоятелството, че г-н Плевнелиев одобри за посланик в Република Турция Надежда Нейнски, срещу която…

Водещ: Е защо? Какъв е проблемът с Надежда Нейнски?

Валери Симеонов: Има огромен проблем.

Водещ: Бивш външен министър, лидер на партия…

Валери Симеонов: Надежда Нейнски… ние й поискахме оставката от Народното събрание – говоря за Патриотичния фронт – тъй като г-жа Нейнски реално не изпълнява своите институционални задължения като посланик, а по-скоро обратното.

Вместо да се опита да влезе в духа на промените в Изборния кодекс, които ние извършихме по отношение на ограничаване броя на секциите в Турция – по предложение на Патриотичния фронт ги намалихме близо четири пъти – тя, точно обратното: още в периода на размяна на ноти по отношение на откриването на секции, тя убеждаваше турските изселнически организации – за това имам безспорни факти – в това да откриват колкото се може повече секции. И там бяха открити максималният брой по новия закон – 39, макар и четири пъти по-малко. Но г-жа Нейнски не е за тази работа, не е за това място.

Водещ: Е това става по предложение на външния министър и на Министерски съвет.

Валери Симеонов: Не е така. Това е цялостна политика на президентската институция. Г-н Плевнелиев, искам да припомня, върна Изборния кодекс точно по темата за изборните секции извън България.

Водещ: Разбира се, направи го, защото мнозина протестираха в чужбина. Вие знаете какъв протест предизвика пък вашето предложение на българите в Западна Европа и в Америка. Но сега, като ви слушам, си давам сметка, че може би Плевнелиев неслучайно говореше това „Гордея се, гордея се“, „Аз съм първият български президент, който“, може би защото се чувства недооценен. Никога срещу български президент не е имало такава канонада от недоволство, обиди в буквалния смисъл на думата. Така че може би тоя я използва тази последна своя пресконференция в качеството си на президент пък да каже, че той не приема тези упреци.

Валери Симеонов: Негово право е да не приема. Но вие питате какво е моето и нашето мнение, на Патриотичния фронт – то е такова.  Освен това аз не бих се гордял много с тези служебни правителства, които назначи, защото второто такова повиши цената на тока, без да има основание за това. И тези две години от работата на 43-то Народно събрание, на това правителство, показва, че не беше необходимо, но той го позволи.

Водещ: Той го позволи. Добре. Между другото, г-жа Попова каза, че вече няма никаква нужда повече от промени в съдебната реформа – общо-взето всичко е приключено. От друга страна се забелязва и една активност на прокуратурата, ако забелязвате – беше свален г-н Тотев от кметския пост в Пловдив, много министри, специално в енергийната област, които са били, получиха много призовки, обвинения и прочее. Така че може би наистина трябва да сложим кръст на съдебната реформа.

Валери Симеонов: В какъв смисъл да сложим кръст? Съдебната реформа не е завършена и не е извършена. Тя е в началната си фаза. Един от най-големите успехи на това Народно събрание – и ще го подчертавам винаги, докато съм жив – това е, че събрахме над 200 гласа в посока промяна на Конституцията, успяхме да променим Конституцията с едно голямо мнозинство, точно демонстрирайки по този начин своето желание да променим съдебната система на България. Дай боже това да продължи…

Водещ: Ама приключи ли?

Валери Симеонов: Е как ще приключи? Това е смешно. Въобще не може да се говори за приключване, може да се говори за начало. Акциите, прибързаните акции на прокуратурата в момента просто ги приемете като – да, ще ви кажа каквото мисля – като опит да се хареса на новите властници главният прокурор. Ей това прави.

Водещ: Кои са новите властници? Ние не ги знаем още кои са.

Валери Симеонов: Задава се ляво управление...

Водещ: Ама мислите ли?

Валери Симеонов: Моля?

Водещ: Мислите ли, че ще има ляво управление?

Валери Симеонов: Ами, някои си постилат по-отдалече. Какво беше това привикване на всички министри да дават отчет, да бъдат разпитани в национална следствена служба? Грозно, недопустимо.

Водещ: Значи смятате, че с идването на Радев е възможно да имаме и ново ляво управление? Защото пък мнозина твърдят, че Борисов си подаде оставката, спечели си изборите, стана пак премиер. Защо да не се повтори този сюжет втори път?

Валери Симеонов: Защото има една низходяща статистика по отношение на гласовете на ГЕРБ и всеки, който може да чете цифрите, ще бъде сигурен, както и аз съм сигурен, че на следващите избори ГЕРБ няма да направят и 700 000 гласа. Ако направят, добре ще бъде.

Последния път събраха 840 000 заедно с ДОСТ. Но това го говорихме тук, при вас. Има изхабяване както на личности – в случая на Борисов особено, така и на управляващата партия.

Водещ: Добре. Сега искам да ми обясните вие какво ще правите на тези избори, защото вашият коалиционен партньор – ВМРО, има много леви позиции, знаете, по отношение на Русия. Може би всъщност вие заради това избухнахте срещу едно изказване на Каракачанов за АЕЦ „Белене“ – те са много близки до БСП. Какъв е шансът вашата партия, вашата коалиция да се коалира с БСП и да има коалиционно управление?

Валери Симеонов: Аз не приемам това, че левите позиции са свързани по някакъв начин с Русия.

Водещ: Защо?

Валери Симеонов: Ако трябва да теглим една черта, в крайна сметка, на мандата на Плевнелиев – ако позволите пак да се върна и да приключа с това изречение – с всичките си кусури, Плевнелиев накрая се държа най-адекватно, точно в правителствената криза, предизвикана от необмисленото и повтаряно заявление на Борисов, че ще подаде оставка и накрая подаде оставка.

Той всъщност предизвика тази вълна от негативни настроения срещу себе си да отидат в кошницата на Радев. Всъщност това не беше гласуване за Радев, защото Радев е никой – знаете много добре. То беше просто против Борисов, да видят дали ще си подаде оставката.

Да, той си подаде оставката. Кризата беше предизвикана от него. Но в този период, в тези последни два месеца, месец и нещо, Плевнелиев се държа изключително точно и адекватно – никой не може да го отрече. Той се опита да направи и невъзможното, за да спаси този парламент, този парламент, в който имаше мнозинство и продължава и към този момент все още да има такова мнозинство от около 130-140 гласа, и спокойно можеше да продължи своята работа.

Не го казвам, защото ме е страх, че няма да вляза в следващия парламент, защото все ми е тая – аз имам собствен бизнес. А го казвам, защото това не е добре за България – това, в което попадаме сега, тази парламентарна криза посред зима. Но тук Плевнелиев се държа адекватно. И ако позволите да тегля една черта…

Водещ: Теглете.

Валери Симеонов: … и едно обобщение: Плевнелиев не е най-слабият президент на България до момента. Дъното продължава успешно да го държи Първанов, защото тоя пък с нищо не се запомни за два мандата.

Водещ: Е, как – с Тройния шлем.

Валери Симеонов: Освен с архари ли, какви бяха там – основните си подвизи. Така че за мен – вече това е като лична оценка, не като политическа оценка от моята група, за мен Плевнелиев беше по-адекватен и по-добър президент от Първанов.

Водещ: Само да ви попитам – трябва да изясним това нещо: два пъти излизате с някакви позиции срещу изказвания на Каракачанов. Има ли някакъв конфликт? Сега последно защо излязохте с позиция? Какво е казал Каракачанов, с какво ви подразни?

Валери Симеонов: Това е свързано с медийните изявления, с медийната политика, която все още е доусъвършенстване, но както знаете, група или екип, който успее да реши вътрешните си проблеми, няма да има проблеми с външните си проблеми. Искам да ви кажа, че такива проблеми е имало, ще има вероятно, но въпросът е, че сме добронамерени един към друг, винаги търсим и винаги намираме решение.

Водещ: Въпросът е каква беше, с какво ви подразни? За Русия ли беше скарването?

Валери Симеонов: Защо да губим времето на предаването? Следващите чакат. За това ли ще говорим сега?

Водещ: Защото следващите чакат. Ами как, защото вие се гласите да влезете в парламента, гласите се да правите може би някаква коалиция, може би пак да подкрепяте някакво правителство. Искам да изясня какви са отношенията и взаимоотношенията вътре и с каква позиция вие ще влезете в този парламент, следващия?

Валери Симеонов: Не приемам повърхностни оценки и подмятания – не сме подкрепяли никакво правителство. Подкрепяхме програмата, под която лично аз съм сложил подпис. Аз не съм се подписал под състава на правителството на Борисов, а под програма, в която вкарахме 70% от нашата програма, която трябваше да бъде изпълнена.

Водещ: Добре, и сега допускате ли някаква бъдеща коалиция с БСП? Можете ли да ми отговорите на този въпрос?

Валери Симеонов: Не мога да ви отговоря. Всичко зависи от състава на следващото Народно събрание. Винаги сме казвали едно и също от 2011 г., откакто сме създали тази партия, и откакто Патриотичният фронт съществува – 2014 г.: ще подкрепяме всички, които работят за доброто на България, и ще сме против всички, които работят за себе си или за тяснопартийните си интереси.

Водещ: Не изключвате обаче.

Валери Симеонов: И никакво ДПС, и никакъв ДОСТ.

Водещ: Финален въпрос. Сигурно сте много щастлив, защото…

Валери Симеонов: Естествено, че съм щастлив. Знаете ли, днешния ден – 18 януари ще остане в историята на България като Денят на българската ракия. Днеска нашата едногодишна битка…

Водещ: Как усетих, че дойдохте щастлив в това предаване.

Валери Симеонов: Да. Нашата борба, едногодишна, най-сетне се увенча с успех. Искам да благодаря на колегите от ГЕРБ, на колегите от останалите политически партии и на ръководството на ГЕРБ, които направиха така: разбраха, че беше допусната грешка със закона, приет преди година и един месец, сега вече е върната старата законова база.

Водещ: Край – всеки ще си вари ракия когато и както поиска.

Валери Симеонов: Не, не ги знаете нещата, не коментирайте.

Водещ: Факт е, нищо не разбирам от варене на ракия.

Валери Симеонов: Да, като не разбирате… Става въпрос за високотехнологични съоръжения – така наречените „малки уреди за дестилация“, които са под контрола на НАП и на Агенция „Митници“, които създават най-хубавата българска традиционна напитка – българската ракия. 18 януари – Ден на българската ракия.




В категории: Политика , Интервю

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
борис бойков
28.01.2017 08:04:40
1
0
симеонов, това да не ти е казарма бе?! я застани мирно! новобранец в парламента, пък не може човек да ти затвори миризливата уста! и никакви дълги жени, ама ха!
1
Дядо Кольо патриот българои
21.01.2017 11:04:02
2
0
СИНКО. ВАЛЕРКА. НЕ ТЪРСЯ ОБЛАГИ НА МОЙТЕ ГОДИНИ. НО ЗАЯВЯВАМ ЧЕСТНО ПРЕДЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СИ НАЙ МЪДРИЯТ ПОЛИТИК В МОМЕТА И ГЛЕДАЩ ВЪВ ПОСЛЕДСВИЯТЯ В БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАИЯ. ТИ СИ НАЙ ДОБЪР ЗА ПРЕМИЕР ДА ВЪРШИ ЕФЕКТИВНА РАБОТА, КОЕТО ДОКАЗА ДО СЕГА. ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ. С ОБИЧ И УВАЖЕНИЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки