Св. Атанасий, великият изповедник и учител


Св. Атанасий, великият изповедник и учител
18 Януари 2017, Сряда


Православната църква почита на 18 януари свети Атанасий Велики. Имен ден на тази дата празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася. Името е от гръцки произход и означава "безсмъртен". 

Автор: Десант

Народът ни вярва, че Свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Според вярванията зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото. Българите наричат зимния Атанасовден "Среди зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качва на своя бял кон, облича бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: "Иди си зимо, идвай лято!". 

Атанасовден, както и вчерашният Антоновден, се честват и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Св. Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се увлича по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър. След като завършва своето образование, Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия.

Няколко години по-късно, през 319 г., младият Атанасий е произведен в свещенически сан – дякон. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325 г.

Една година след това историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Той се противопоставя на Арий и неговото учение. Самите противници на официалната ортодоксална църква, чийто представител е Св. Атанасий, свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма.

Атанасий умира на 18 януари 376 г. на 76-годишна възраст. 


В категории: Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки