От столетия в нощта на 19 януари в Кула тръгват "къпачи"


От столетия в нощта на 19 януари в Кула тръгват "къпачи"
19 Януари 2017, Четвъртък 08:00ч.


С везани ризи, беневреци и кабаници, маскираните къпят ритуално за здраве именници и младоженци


По традиция от най-стари времена в Кула Йордановден и Ивановден се отбелязват по стар стил, като на 19 и 20 януари тяхното честване е свързано със самобитния и характерен само за този северозападен град обичай „Къпачи".

Къпачите тръгват през нощта на 19 срещу 20 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и новобрачните семейни двойки.

Тяхната група винаги се състои от нечетен брой млади мъже, като е задължително те да са ергени.

Облечени в автентични кулски народни носии – с везани ризи, шаечни панталони – беневреци, аби и характерните за зимния костюм кабаници – дебели вълнени ямурлуци, те потеглят още по първи петли, за да извършат ритуала по къпането за здраве, плодородие и късмет на млади семейства и именници.

В по-нови времена къпачите къпят и служители в местните институции, гражданите по улиците и заведенията, въобще всички, които срещне до обяд на 20 януари.

Лицата им нацапани с бои или скрити зад страшни маски, подобни на кукерските, косите им са накичени с пера, през кръста си са препасали звънци, а в ръцете си държат геги.

Двама от дружината влизат в ролята на „младоженци”. Единият се облича като „булка”, която носи котлето с водата и китка босилек, с която се ръсят тези, които ще се къпят. Костюмът й е винаги един и същ и се предава от поколение на поколение къпачи.

Булката е пазена от символичния младоженец. Той традиционно отказва да го „къпят” и останалите насила, с тояги  го носят на кладенеца и го хвърлят в коритото.

В Кула ревниво тачат уникалния си обичай, който се предава от поколение на поколение, от баща на син, от дядо на внук.

Преди години подобен ритуал е провеждан и в някои от съставните села на общината, но постепенно се е изгубил с намаляването на населението там и липсата на млади хора, които да продължат традицията.


В категории: Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки