На Антоновден се мързелува. Който работи, ще боледува!


На Антоновден се мързелува. Който работи, ще боледува!
17 Януари 2017, Вторник


В народния календар на този ден се празнува за предпазване от болести.

Автор: Десант

На 17 януари православната църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики. В житието му е написано, че той прекарал 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Според обичаите, на този ден жените не трябва да вършат домакинска работа, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Но пък се омесват специално за празника содени питки, намазани с петмез и се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В народните представи свети Антон и свети Атанас са братя близнаци. Според легендата, те били ковачи, дори изобретили ковашките клещи. Работели те в ковачницата, желязото се било нагорещило в пещта, но Атанас нямало как да го извади с голи ръце. Хрумнало му да си помогне с две метални пръчки.

Докато се чудел как да го стори, погледът му попаднал на лежащото наблизо куче и свитите му предни лапи. Огънал пръчките в същата форма и направил клещи. От този момент братята станали покровители на ковачи, ножари и железари. В тяхна чест представителите на тези професии правят курбан всяка година на Атанасовден.

Според народа всички болести се събират на Антонов ден, а на Атанасов тръгват по хората. Затова е необходимо да се спазват различни забрани на празника.

Жената, вече стана ясно, не трябва да работи. Тя не трябва да преде, нито да се докосва до вълна, тъй като се смята, че във вълната спи чумата. По същата причина не трябва и да плете или шие на празника.

Забранено е също така да се варят боб, леща, царевица или други варива, за да не се разболяват децата от шарка – зърната наподобяват обривите при тази болест.

Мъжете пък не трябва да впрягат добитъка.

Изобщо, на този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почива и угаждате на този ден, толкова повече ще се радва на добро здраве!

На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки