Защо ни е страх от петък, 13


Защо ни е страх от петък, 13
12 Януари 2017, Четвъртък


Какви са фактите и какви поверията, които са свързани с този ден от календара

Автор: Дина Харизанова

В първия месец на 2017 г. се пада и първият петък, 13. Втората и последна за тази година такава дата ще е през октомври.

Ако се вярва на статистиката, около 60 милиона жители на Земята се плашат от тази дата. Има дори и диагноза за това – параскаведекатриафобия или още фригатрискаидекафобия.  А ужасът от самото число 13 се нарича трискаидекафобия

Учуните уверяват, че подобен страх няма никакви основания. Но има достатъчно суеверни хора, които се плашат дори да излязат навън в този ден. Твърди се, че в петък, 13, броят на нещастните случаи, авиокатастрофите и авариите нараства с около 60%.

Страхът от това съчетание на ден от седмицата и число в календара има своите исторически корени. Смята се, че тогава се събират вещици, вампири, а Сатаната си прави бал. Вярва се също, че именно на тази дата Адам и Ева са вкусили забранения плод, Каин е убил брат си Авел и тогава е бил разпнат Исус Христос.

Факт е, че на 13 октомври 1307 г. френският крал Филип IV заповядва да бъдат арестувани всички членове на ордена на тамплиерите.

Ако се разровим в историческите дати, ще открием още такива „нещастни“ и „зловещи“ събития. Като това, че на 13 май 1988 г. започва епидемията от компютърния вирус „Jerusalem“, програмиран за особено разрушителни действия, ако бъде активиран в петък, 13.

И още „фатални“ катастрофи и явления, случили се в такъв ден.

На 13 декември 1907 г. се разбива седеммачтовата шхуна „Томас Лоусън“, наречена на автора на книгата „Петък, тринадесети“.

На 13 юни 1947 г. на Синия хребет в Западна Вирджиния се разбива самолетът „Дъглас“ С-54, в резултат на което загиват 50 пътника.

На 13 май 1949 г. около Новосибирск пък пада авиолайнера Ил-12, което причинява смъртта на 25 човека.

На 13 май 1949 г. претърпява катастрофа и аеропланът Ил-62. Погиват 174 души, летяли на борда му.

На 13 октомври 1972 г. пада в Андите FH-227. Оцелелите се борят 72 дни за живота си и стават канибали.

Корабокрушението на „Коста Конкордия“ с 4200 пасажера и членове на екипажа става на 13 януари 2012 г.

На 13 ноември 2015 г. Париж става сцена на кървави атентати.

С датата петък, 13, са свързани много поверия. Смята се, че тогава не трябва да се тръгва на пътешествия, не трябва да се правят операции, да се садят растения, да се режат ноктите и да се подстригват или боядисват косите, не бива да се ходи на интервюта за работа, нито да се сключват важни сделки. Мнозина избягват в този ден да застават под стълби, да обличат кафяви дрехи, да се поглеждат преди сън в огледалото, а ако вали дъжд, прибирайки се вкъщи не отварят чадъра си.

За предпазване от евентуални проблеми, много хотели нямат 13-ти етаж или стаи с номер 13. Във Формула 1 няма болид с номер 13, а улиците във Флоренция нямат фаталния номер.

Само по сее си числото 13 не е лошо енергийно, твърдят нумеролозите. Страхът от него е формиран от древните поверия и легенди. 13 се смята за дяволска дружина. В Кабала пък има 13 духа на злото.

И все пак специалистите отбелязват, че хората трябва да бъдат внимателни тази година – на 12 януари започва пълнолунието, а всеизвестно е, че Луната оказва известно въздействие върху състоянието на човека.

Фаталистите имат обаче много възможности да се предпазят от вредното влияние на фаталната дата. Може да сложат шепа сол в джоба си – това се смята за отлично средство за защита от нечистите сили. Също така окултистите съветват на дрехата да се закачи безопасна игла. Подковата пък защитава домът от зли сили и прокоби.


В категории: Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки