Бабинден е!


Бабинден е!
08 Януари 2018, Понеделник


Почитаме благословените жени, които помагат за раждането на новия живот

Автор: Яна Славянска

Бабинден е третият пореден празник след Йордановден и Ивановден, свързан с водата. И докато на Йордановден мъже скачат във водни басейни, за да вадят кръста, а на Ивановден къпят именниците и новозадомилите се булки, на Бабинден се поливат благословените ръце на бабувалите жени, в които за първи път проплакват новородените.

Денят у нас се чества и като празник на  акушерството и родилната помощ.

Традиционно из цялата страна рано сутринта в менче се налива вода и в нея се поставя здравец. На места носят тази вода на попа да я освети, другаде минават без това.

После задължително бабите и по-възрастните жени се събират в дома на последното новородено бебе, където пеят песни и го наричат за здраве и щастие. На "бабата", която го е изродила, се полива с менчето да си измие ръцете и се дарява с хавлиена кърпа. 

После следва почерпка и веселба - за здраве и добър късмет! 

И макар днес жените да раждат в модерни родилни отделения и бабуването да извършват квалифицирани акушерки, обичаят да се почитат "бабите", които в миналото са помагали за появата на новия живот, продължава да се извършва със същото вдъхновение и преклонение. И това е най-добрата илюстрация за пазенето на традиции и приемственосттта им между поколенията.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки