Все повече българи с имената Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил и Калоян


Все повече българи с имената Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил и Калоян
07 Януари 2017, Събота


Тенденцията е към увеличаване на новородените, кръщавани на канове и царе от времето на Първата и Втората българска държава 

Автор: Десант

Увеличава се и броят на новородените с имена на канове и царе от времето на Първата и Втората българска държава Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил, Калоян. Това сочи справка в Националния статистически институт, по данни от края на 2016 г.

От нея е видно също, че от началото на ХХI век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят – Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.

Прави впечатление, че при избора на име някои родители се влияят от известни личности и герои от филми. Едно от често даваните имена в България например е Крисия.

Друг извод, който се налага от статистическите данни, е че броят на децата с двойно име намалява – от 1174 през 2007 г. на едва 831 през 2016 г. През миналата година двойно име са получили 248 момчета и 583 момичета, като най-популярните са съответно Кристиан-Александър и Анна-Мария.

Разнообразието на лични имена при момичетата е по-голямо от това при момчетата. Така например при мъжете се използват близо 31 хиляди имена, а при жените изборът е от малко над 39 хиляди.


В категории: Новини , Обичаи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Николай Пеев
11.01.2017 11:02:00
0
0
Това означава, че българският дух е жив и нацията ще я бъде напук на всякакви си там отрепки като ГЕРБ, Слави Трифонов, Сорос, Прокопиев, "Америка за България", "Българо-Американска кредитна бонка", Български Хелзинкски комитет и т.н.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки