Ивановден е - празнуват именниците, побратимите и кръстниците


Ивановден е - празнуват именниците, побратимите и кръстниците
07 Януари 2017, Събота


367 397 българи имат основание да почерпят днес

Автор: Десант

В три последователни дни през януари честваме три празника, които обединява водата – св. Богоявление, св. Йоан Кръстител и Бабинден.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден, както и на Бабинден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. В деня на св. Йоан Предтеча къпят момите, младите мъже и най-вече именниците, тъй като светията, чиято памет се почита, е този, който кръщава Исус Христос в река Йордан. На Бабинден пък ритуално се полива на жената, бабувала (израждала деца) през годината.

На Ивановден можел да бъде изкъпан и всеки, който не е именик, но той  трябвало  да си плати. После с тези пари купували почерпка за всички.

Празникът се чества и от всички кръстници, тъй като Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Празникът е в чест на кумовете, които са свидетелствали за брак и са дали имена на децата. Кумците трябвало да отидат на гости у кръстниците, като задължително носят краваи, свинско, печена кокошка, баница и вино.

Кумът пък посрещал гостите си с обредна пита, украсена със захаросани ябълки, ошав, пуканки, стръкчета здравец и босилек, и давал дарове на малките деца.

Празникът има особено отношение и към младоженците - в цяла България те са били къпани ритуално от кума или девера. В Югозападна България къпели младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година.

Според старите традиции, на Ивановден се извършвал и ритуалът побратимяване. Ако двама ергени искат да са побратими, майките им давали златна паричка и бръшлян и ги благославяли.

Когато се женели, побратимите си ставали един на друг кумове, а после кумството се предавало по наследство в семейството.

Имениците са длъжни да почерпят – смятало се за лошо предзнаменование, ако именикът няма гости. Затова е казано, че на имен ден не се кани, но и без подарък не се ходи.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Имен ден празнуват Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.  

367 397 българи, от които 236 136 мъже и 131 261 жени имат основание да отбележат тази година Ивановден. Те носят едни от най-популярните имена в България.

Само Ивановците са 157 707, а Иванките – 60 339. Името Ивайло, по данни на НСИ от края на 2016 г., носят 36 013 нашенци.


В категории: Добри Вести , Обичаи , Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки