В Русия, Събрия и на Света гора днес е Бъдни вечер


В Русия, Събрия и на Света гора днес е Бъдни вечер
06 Януари 2017, Петък


Арменците пък празнуват на 6 януари и Богоявление, и Коледа

Автор: Десант

За православните християни в Йерусалим, Русия, Сърбия и на Света гора, които следват Юлианския календар, днес е Бъдни вечер. 

Арменската църква празнува едновременно  на 6 януари Рождество Христово и Богоявление. Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари. На празничната трапеза на Бъдни вечер трябва да има нечетен брой ястия. Едно от характерните е ануш абур (сладка супа) от жито и сушени плодове. Правят се лозови сарми, подсладен ориз, бобена салата.

На самата Коледа на 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони.

В деня на Рождество Христово руснаците пък спазват забрана да не чистят в дома си и изобщо не попипват никаква домакинска работа, защото вярват, че този ден е създаден за покой и радост.

Често тази забрана се спазва до 14 януари, когато в Русия посрещат Нова година. Събраният дотогава бокук се изнася на улицата и се оставя да се разнесе от вятъра или се изгаря. Вярва се, че след това никакви зли духове няма да безспокоят стопаните през цялата година.

В този свят ден не трябва и да се ругае.

Широко е разпространено поверие, свързано с първия гост. Ако първа прага на руснаците прекрачи жена, то жените в семейството ще боледуват през цялата настъпваща година.

Рождественските правила засягат и облекото. На празника трябва да се облече само нова дреха. Не чиста или изпрана, а съвсем нова, която още не е носена. На тържествената маса не се сяда с черни дрехи иначе се смята, че делата на човека ще бъдат неуспешни.

И още – на Коледа в Русия не се пие вода. В чашите се сипва само кафе, чай или други напитки.


В категории: Добри Вести , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки