Нека не изопачаваме духа на безсмъртната Ботева балада "Хаджи Димитър"


Нека не изопачаваме духа на безсмъртната Ботева балада "Хаджи Димитър"
06 Януари 2017, Петък


Христо Ботев е посочил: „Той, който падне в бой за свобода, той не умира!“, а не „Тоз, който...”, както е прието по времето на соца за благозвучие.

Автор: проф. Пламен Павлов

Следствие на един нескопосан опит да се осъвремени Ботевото слово, бе наложен изразът „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, вместо както го е казал поетът: „Той, който падне...“.

Всъщност Христо Ботев неслучайно е акцентирал върху местоимението „той“. То и по негово време е съществувала думата „тоз“, но гениалният ни творец не е прибегнал до нея, тъй като очевидно е търсил начин да повдигне температурата в своята балада, посочвайки ясно и недвусмислено кой не умира – че това е именно първият ни национален герой, който безспорно е Хаджи Димитър.

Митологизирайки образа му, поетът приковава вниманието на читателя върху същността на неговата саможертва и величие. Използваното от Ботев повторение на „той“ е част от духа и философията на цялата балада. И никой не ни дава право да го редактираме както ни е угодно.

Неслучайно в „Обесването на Васил Левски“ той говори за „твой един син, Българийо“. На всички е ясно, че Левски не е единственият син на майка България, но той е най-великият. Както и всеки разбира, че не само за Хаджи Димитър паметта ще е вечно жива, макар поетът да персонализира израза, че „той не умира“.

Но, уви, подобни примери за преиначени авторски мисли в нашата литература има немалко. Нека си спомним как преди години в химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ беше премахнато „И Бог ще те благослови“ и заменено с „Напред и все напред върви“.

По време на комунистическия режим не се посвениха да направят редакция и в Петко-Славейковата „Татковина“. Изведнъж там, „дето Дунав, Вардар, Струма и Марица си текат“, Вардар бе заменена с... Искър! Ясно е защо.

Пак там, в куплета „Дор на небо ясно слънце и на очи свят живот“, тогавашните атеисти превърнаха светия живот в „и на очи светлина“!

Така че е добре да се знае, че в баладата си, посветена на Хаджи Димитър, Ботев е посочил: „Той, който падне в бой за свобода, той не умира“!

*Проф. Пламен Павлов е автор и водещ на предаването „Час по България“ по национална телевизия СКАТ и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“


В категории: Новини , История , Анализи , Епопея на забравените

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки