Мълчана вода в нощта срещу Йордановден сбъдва желания


Мълчана вода в нощта срещу Йордановден сбъдва желания
05 Януари 2018, Петък


Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Известен е с името Водици. Предлагаме ви няколко съвета как да си „заредим” мълчаната вода.

Автор: Силвия Горанова

Големият български празник Водици води началото си преди Христа. Свързан е със силата на водата да „помни” и преклонението пред животворството й.

Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни.Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода

Паметта и силата на Водата, както и тяхната употреба и контролиране учените откриват и започват да използват едва през последните 15 години. Оказва се, че това е много старо знание, познато на българите от векове!

Празникът Водици е разделен на три части:

Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода. Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание.

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.

На 7 януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период!

Българско обредно наричане

На Водици се нарича за ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти, така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Предизвиква се и се изказва почит пред силата на водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!

Как се нарича водата

На 5 януари, по здрач, се налива вода от чешмата, ако няма под ръка извор или кладенец. Съдът се  изнася навън – на балкона, на прозореца или на двора, хваща се с две ръце. Човек трябва да постои така поне 5 минути – притихнал и спокоен. След което я поздравява и изрича на глас името си.

Точно преди полунощ отново излиза при нея. Тогава преди Водици силата ѝ е най-голяма. Отново хваща съда с две ръце и мисли кое е най-голямото му желание. Изрича го на глас пред водата, като заявява волята си ясно и категорично, без да моли. И завършва пак на глас с най-старото и силно наричане: Реченото ми да бъде сторено!

После покрива водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибира. Водата оставя цяла нощ да поеме правото му слово, да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди сбъдването.

Сутринта на Водици човек първо отива при водата си. Измива си очите с нея и с много обич отпива няколко глътко. После пак…Това е наречената вода и тя носи енергията на желанието на този, който е изпълнил ритуала. Силата й е право пропорционална на емоцията, която е вложена в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата.
И нека реченото в тази нощ да бъде сторено!


В категории: Новини , Традиции , Добри Вести , Бит и култура , Обичаи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Случаен
04.01.2019 16:23:14
0
1
Авторът на тази статия е Розмари Де Мео
http://change-life.eu/%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%BE%D1%89-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D0%BE/?fbclid=IwAR1JcFH-VNzAmyqluwL8Ti8jCm-SpQRSv4qyWmG6HtQQvaNjTSXeb17Rmo4
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки