Мадарския конник и Ивановските скални църкви на фокуса на Световното наследство


Мадарския конник и Ивановските скални църкви на фокуса на Световното наследство
Ивановски скални църкви
03 Януари 2017, Вторник


Музеите в Русе и Шумен обединиха усилия, кандидатстват с общ проект за международна финансова помощ

Автор: Десант

„Средновековно световно наследство в Североизточна България” е проект, финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО. На фокус застават Мадарския конник и Ивановските скални църкви.


Мадарски конник

През 2014 г. Музеите в Шумен и Русе и подават искане за международна финансова помощ, отправено към Центъра за културно наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, а тези дни бе подписан договор с Регионалния музей в Шумен, като водещ партньор.

Най-важното събитие е Пътуващата конференция, планувана за пролетта на 2017 г., на която ще си дадат среща експерти от различни области на наследството.

Водещите лектори ще бъдат архитектът Пиетро Лауреано, основна фигура в организацията на Матера (Италия) за европейска столица на културата 2019 г., както и Ирина Оберлендер-Търнувяну, експерт по наследство и култура в администрацията на румънския президент.

Чуждестранните и българските експерти ще посетят Русе и скалните църкви, Исперих и тракийската гробница при Свещари, както и Мадарския конник и Шумен, а интересът на специалистите ще бъде насочен към ефективното управление на наследството, споделянето на миналото и неговата интерпретация в икономиката на преживяването.


Тракийската гробница при Свещари

Подготвя се брошура на пет езика за обектите на ЮНЕСКО в Североизточна България - Мадарски конник, Ивановски скални църкви, царската гробница в с. Свещари, като целта е трите световни паметника да бъдат представени в общ туристически маршрут.

Предстои изготвяне на образователна игра, която да включва специално изработени магнитни пъзели, предназначени за подрастващите ще бъдат част от образователна програма за най-малките посетители.

Дейности се реализират в партньорство между музеите на Шумен, Русе и Исперих.


В категории: Новини , Духовни средища , Праистория , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки