Ето ги най-значимите археологически находки на 2016 г.


29 Декември 2016, Четвъртък


Археолозите наскоро разкопаха един гроб в Йерусалим, за който хората в древността са вярвали, че е съдържал тленните останките на Исус Христос

Автор: Наука офнюз


Mозайки от 4-ти век, открити в Кипър, показват сцени от състезания с колесници. Снимка: ЕРА

Тази година археолозите изровиха изобилие от съкровища, които разкриха не само някои странни практики (като изграждане на три пирамиди една в друга като матрьошка), но също и някои от отколешни тайни на добре известни артефакти - от новите свитъци, намерени край Мъртво море до най-младата мумия, намирана някога в Египет, до пирамида в Казахстан отпреди 3500 години и гроба на Исус, а както и една великолепна 11-метрова подова мозайка, изобразяваща сцени от състезания с колесници на римския хиподрум в Кипър.


Мозайка, изобразяваща Ноевия ковчег

Една мозайка, изобразяваща историята на Ноевия ковчег, е открита тази година в рамките на древна синагога в Хукок (Huqoq), Израел. В мозайката може да се види ковчегът, заедно с двойки животни, включително лъвове, мечки и леопарди.
Друга мозайка изобразява историята на разделянето на Червено море, показвайки древноегипетски войници, които са заобиколени от преобърнати колесници и са поглъщани от гигантски риби. 


Най-младата египетска мумия

Миниатюрен ковчег в музея Фицуйлям (Fitzwilliam) в Кеймбридж, Англия, съдържа това, което изглежда е може би най-младата известна египетска мумия. Ковчегът, изработен от кедрово дърво, е бил открит в Гиза през 1907 г. и датира от повече от 2500 години. 
Плодът вътре в ковчега е едва на 16-18 седмици и вероятно се е загинал при спонтанен аборт. Ковчегът, който има малки орнаменти, е преседял в музея повече от век, но уредниците са предполагали, че съдържа вътрешните органи от някой, който е бил мумифициран. Но компютърна томография разкри малкия му обитател.


Овъглен свитък от Мъртво море е почти разгънат

С помощта на серия от компютърни томографии, учените са успели да "почти да разгънат" един овъглен ръкопис, датиран преди около 1700 година. Овъгленият свитък е бил открит през 1970 г. на място, наречено Ен Геди близо до Мъртво море в Израел.
Добре познатите "свитъци от Мъртво море" са открити между 1947 и 1956 г. на друго място, наречено Кумран, също близо до Мъртво море. 
Овъгленото състояние на свитъка от Ен Геди го е направило изключително крехък и физически невъзможно да се разгърне. Сканиранията разкриха текста на ръкописа, който се състои от част от Книгата на Левит.
Техниката на подобно сканиране е използвана през 2015 г., за да се прочете овъглени 2000-годишни свитъци от Херкулан в Италия.


Прирамида в пирамидата в пирамидата...

Археолози откриха, че пирамидата Ел Кастильо в Чичен Ица, Мексико, всъщност се състои от пирамида в друга пирамида и в още една пирамида. Най-външната част е построена някъде между 950 и 1000 година, докато тази вътре в нея е построена някъде между 850 и 900 г. от н.е., а най-вътрешнатае построена някъде между 600 и 800 г. от н.е. 

За да направят това откритие, учените провели изследване на електрическото съпротивление на най-външната пирамида. Това е широко използвана техника в археологията, при която се измерва съпротивлението на електрическите токове, което оказват различните среди - каменни структури, почва. След това тези измервания се използват, за да определите какво се крие под повърхността. 


Стотици египетски лодки в една картина

Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити във вътрешността на сграда в Абидос, Египет. Сградата е датирана на повече от 3800 години и е построена в близост до гробницата на фараона Сенусрет III.

Най-големите изображения са близо 1,5 метра дълги и показват "големи, добре очертани лодки, изобразени с мачти, платна, такелаж, горните палуби/кабини, кормила, гребла и в някои случаи гребци," пише Вегнер в статия, публикувана в International Journal of Nautical Archaeology.

Вътре в помещението археолозите са намерили няколко дъски, останали от дървената лодка, която е била построена в Абидос или влачена през пустинята - в древен Египет такива лодки понякога са погребвани близо до гробницата на фараона. 


Пирамида в Казахстан отпреди 3500 години

В степите на Казахстан археолози откриха древно съоръжение, наподобяващо известните египетски пирамиди. По своите форми това величествено погребално съоръжение напомня на известните египетски пирамиди от същия исторически период и особено на пирамидата на фараона Джосер.
На повече от 6000 км североизточно от Кайро, близо до Караганда е изкопана уникална стъпаловидна гробница от 15-10 в. пр. н.е., част от дандабай-бегазинската бронзова култура.


Разкриване на гробницата на Исус Христос

Археолозите наскоро разкопаха един гроб в Йерусалим, за който хората в древността са вярвали, че съдържа останките на Исус Христос.

Според легендата гробницата е открита през четвърти век, когато Елена, майката на император Константин (който легализира християнството), пътува до Ерусалим и заповядва да се направят разкопки, за да се намери гробницата. След като идентифицира гроба на Исус, според легендата, императорското семейство разпорежда да се построи храм над мястото.

Архивите показват, че през 1555 г. гробницата е била повредена. За да се защити, е поставена мраморна плоча и гробът е покрит и затворен. 

През 2016 г. екип от археолози разкриват легло от варовик, върху което, според легендата, е поставено тялото на Христос, след като е бил разпнат. Разкопките може да хвърлят повече светлина върху гроба и легендите, около него.


Състезания с колесници върху мозайка от 4-ти век в Кипър

Археолози откриха 11-метрова подова мозайка, изобразяваща сцени от състезания с колесници на римския хиподрум.

Този великолепен артефакт от 4-ти век от н.е. е открит в селището Акаки, близо до столицата Никозия, което го прави единствен по рода си в Кипър и един от седемте в света. 

Мозайката е добре запазена и невероятно подробна. Илюстрира всички състезателни сцени на четири колесници от по четири коня. Около всеки от четирите колесничари има надписи, за които се смята, че са техните имена и имената на конете. 
Източник: http://nauka.offnews.bg/


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки