Пленената прелест на Девня


Пленената прелест на Девня
27 Декември 2016, Вторник


Приказка за Вълшебния извор и призрачната воденица

Автор: Текст и снимки: Георги Александров

Северно от сградата на Община Девня се намира една местност, за която досега само бях чел в интернет. За съжаление нейното прекрасно минало остава неуловено от фотоисторията на този край, а пропускът е непоправим... 

Пресичам стария път за София, минавам под виадукта на автомагистрала „Хемус“ и се озовавам край руините на амфитеатъра на късноантичния град Марцианопол, който за сведение на варненци е бил два пъти по-голям от Одесос.

Цялата тази местност се казва „Изворите“, но почти всички те са „уловени“, "арестувани", "зазидани", „погребани“ или както Ви харесва. Казано по научному – каптирани. А дали знаехте, че във Варна пием, готвим и се къпем точно с тази вода, която съвсем не е лишена от памет, както доказа приживе големият японски учен Масару Емото... 

Воденицата и човешкото безумие

От античния амфитеатър продължавам все напред по улица "Вълшебен извор" и стигам до вдигната бариера с охранителна кабина.Вдясно от нея се намира полуразрушена воденица, която напомня за някогашната слава на Девня като Долината на мелничарската индустрия, на която историкът Анастас Ангелов от местния Музей на мозайките е посветил не една и две свои публикации.

Стърчащият недалеч комин на циментовия завод подсказва, че духът на старото време сякаш е отлетял от тази местност, но не е точно така. Той се долавя осезаемо и въпреки тежката индустриализация, съсипала това място в средата на миналия век. Не мога да се въздържа и да не попитам кой и с какъв акъл е извършил това чудовищно престъпление срещу Природата и откъде-накъде ще се каптират древни извори, при условие че е построен цял язовир „Цонево“?!

Това обаче е тема на отделен, много сериозен и напълно безсмислен от съвременна гледна точка разговор.

Каменната сграда на воденицата, разположена на южния бряг на река Девня, е реституирана и сякаш някой умишлено чака тя да се самосрути. А зданието не просто може да се реставрира с някаква имагинерна или користна цел. То има потенциала да се превърне в истински културен и етнографски център в духовното сърце на Девня, в който да се помещават библиотека, галерия, зала за театрални представления и кръжоци, занаятчийски ателиета, арткафе, гостилница и каквото още Ви хрумне.

Продължавам да оглеждам мелницата, неусетно преминавам вдигнатата бариера и виждам, че северната фасада на каменното здание е сравнително добре запазена. За миг си представих, че живея в тази къща и под прозорците ми тече река, докато пиша „романа на живота си“.

Наследство с бъдеще

Няма спор, че тази достолепна сграда е истинска антика, която със своите размери може да сложи в малкия си джоб всяка къщурка от Етъра край Габрово, например. Какво пречи и тук да се поднася бяло сладко, да се приготвя кафе на пясък, да се грее вино и ракия и да се изучават занаяти?... Мен ако питате, абсолютно нищо.

След като стопаните не полагат грижи за имота си, могат от кумова срама да го дарят или продадат на община или държава, а ако не – да бъде отчужден принудително, за да бъде спасена поне една девненска воденица, която има потенциала да заприлича и на това:

Родното място на река Девня

Досами каменния зид на масивната полусрутена сграда се спуска река Девня, извираща точно от тази местност, в която бликат най-големите карстови „затворници“ на територията на България. Преминавайки бариерата до воденицата, пред взора ми се появяват малки жълти постройки, от където се чува равномерно шумолене. На една от тях е прикрепена табела с надпис „Адата“ – един от най-големите измежду всички „пленени“ девненски извори.

Изневиделица ме пресреща господин с гащеризон на ВиК, който учтиво ме пита как съм влязъл тук. Оказва се, че това е санитарно-охранителна зона, в която не може да се разхождаш току-така и без специално разрешение. Но явно след като долавя, че имам специален интерес към историята на това място, човекът проявява разбиране и не бърза да ме изгони.

„Това, което Ви е любопитно, за нас е просто част от ежедневието“, казва той с усмивка, очевидно не съзнавайки, че обектът на моя интерес няма нищо общо с тези помпи и каптажи, а с времето, преди те да се пръкнат тук.

Засипвам господина с въпроси. Разяснява ми защо е невъзможно „уловените“ извори да бъдат открити и че никой не е виждал снимки на местността преди масовото каптиране.

Без специално разрешение от шефа на ВиК няма как да вляза и да видя „уловен“ извор, камо ли да снимам. Така остава да си представя как е изглеждал в цялост погубеният воден оазис на Девня, но би било добре и някой художник с неклиширана фантазия да направи нещо по въпроса...

Малките чудеса 

За щастие, поради особеностите на подпочвения слой, изворите няма как да бъдат напълно прихванати от човека и на места водата избива на повърхността. На такъв „феномен“ се натъкнах, след като излязох от санитарно-охранителната зона и продължих разходката си към единствения некаптиран извор – Вълшебния.


Това са така наречените "остатъци" от каптажите, които осигуряват оттока на река Девня. Тези бликащи ручеи са малките чудеса на индустриалното градче. Лятно време тук е идеално място за разхлада, а отрицателните йони, които отдава течащата вода, ще Ви накарат да се почувствате като новородени. Не говоря наизуст. Усетих моментално ефекта. Въздухът е чист и се диша с пълни гърди. Местността е добре залесена.

Стърчащият в близост комин на циментовия завод не бива да Ви притеснява, защото е оборудван с модерни пречиствателни филтри и дори не се забелязва дим. Отделно от това лабораторно изследване на варненската екоинспекция доказа, че показателите на въздуха в Девня се вписват във всички норми, включително и за фини прахови частици.

 Вълшебният извор

Това е място, до което за първи път отивам пеша и по този маршрут. Вървя си аз по южния бряг на река Девня, следван неотлъчно от две понита от зоопарка на комплекс „Вълшебният извор“. Наблюдавам отдалеч автентичната архитектура на сградата, превърната в увеселително заведение с хотелска част, и отново се сещам за току-що подминатата воденица...

Река Девня е по-бистра от перла, защото тук е нейното (изворно) начало. Вървя и наблюдавам невероятната природна хармония. Сладководните водорасли придават на течащата вода свежозелен оттенък, който действа успокояващо. Диви патици правят смешни пируети във водата – гмуркат се, но краката и задните им части остават на повърхността. Може би това е специалният им поздрав към посетителите на комплекса – със задното трибуквие нагоре (уви, не успях да уловя този детайл с телефона си).

Минавам по мостчето над реката и се отправям към единствения пожален извор в Девненската долина. От басейна му се стича миниводопад, който задвижва водно колело (воденица).

Изкачвам се по стълбите нагоре, а тюркоазеният басейн ме посреща със сюрреалистични отражения на небето, дървесни корони и още нещо, което остава невидимо за очите, но със сигурност е кодирано в причудливото, а и митично дъно на Вълшебния извор...

Случайно или не, на връщане батерията на телефона ми падна и не можах да заснема някои специални детайли, които приковаха погледа ми. Обещавам да го направя следващия път, когато със сигурност отново ще преоткрия тази местност. Пожелавам същото и на Вас – да откривате и преоткривате свещени кътчета земя, пропити от древна история, митове, легенди, жива вода и живописна флора и фауна!

А за финал още снимки - от "остатъците", които правят малки чудеса:


В категории: Пътеводител , Населени места , Природа

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
__снежа
07.01.2017 15:28:46
0
0
Аз съм родена в Девня преди ,60 г помня как изглеждаше с некаптирани извори как след тоеа това се случи и мисля че не е грешка тогава там кипеше трид Докареаха се работници даже от Шуменските села Девня беше откритие на хомията там имасше ресурси от варовик за милион години и съчетан с водата това бе почти безплатно производство не само на цимент а и на сода Абе едно перо в българската икономика построиха блокове които сега пустеят и се продават по 2 за лев ....Но доиде демокрацията и се каза че всичко е на загуба няма печалба Рсзпродаде се и сега другите печелятъ а народа зяпа псува и рови в контейнерите за някой къшеи а щеше да има работа за полов варна....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки