Родолюбци изграждат мемориал върху могилата на кан Кубрат в Украйна


Родолюбци изграждат мемориал върху могилата на кан Кубрат в Украйна
27 Декември 2016, Вторник


През септември 2017 г. предстои Всебългарски събор край Полтава, който ще бъде посветен на 105-годишнината от откриването на гроба на Кубрат

Автор: Десант

Българи-родолюбци от България и Украйна учредиха в разгара на Коледните празници инициативен комитет "Към Завета", който да организира предстоящия Всебългарски събор през 2017 г. в село Малая Перещепина, край град Полтава в Украйна, по случай 105 години от откриването на гроба на кан Кубрат.

За дати на събора бяха определени 16 и 17 септември 2017 г. Инициативният комитет ще покани българи от цял свят да се включат и да подпомогнат доизграждането на паметния комплекс на големия български държавник.


Паметникът на Кубрат край с. Малое Перешчепино, Полтавска област, Украйна, открит през 2001 г.

За председател на комитета бе избран президента на фондация "Кан Кубрат" Румен Спасов, който бе основен двигател в изграждането на първата част от комплекса край Полтава, подпомогнат от много български общини.

В ръководството на инициативния комитет като заместник-председатели бяха избрани - Делян Дамяновски, председател на Националната Асоциация на председателите на общинските съвети, Патриция Кирилова - ПР, журналист и председател на сдружение "Велика БОЛГАРИА", Красимир Богданов - депутат и бивш зам.-кмет на Враца, Ивелин Михайлов - председател на Фондация Въздигане.

"Ще търсим партньори - организации на българите от цял свят, които да подкрепят инициативата. Включително и Агенцията на Българите в чужбина", каза по време на срещата г-н Дамяновски, който е инициатор на ежегодни срещи с българите в Албания, Македония, Сърбия и т.н.

"През 2017 г. всички българи по света имат повод да се гордеят с произхода си - навършват се 1300 години от героичната победа на внука на Кубрат - Тервел, над ислямското нашествие, тръгнало към Европа.

Днес цяла Европа е заплашена от ново нашествие, което прави тази годишнина още по-важна за нас. Нека успоредно с годишнината от откриването на това най-голямо царско погребение за средновековната епоха да почетем и друг велик българин - Тервел"
, предложи Патриция Кирилова.

Срещата започна с едноминутно мълчание в знак на почит към г-н Симеон Симеонов, член на МБФ „Кан Кубрат“, достоен българин и патриот.


В категории: Новини , Нашенци зад граница , Средновековие , Старите столици , И ний сме дали нещо ...

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
28.06.2018 08:49:21
0
0
Кубрат-Албури-Дуло упрвлявал-Велика България от 632 до 667-668 година.този владетел имал земя от Карпатите,Влашко,Белорусия,р.Волга,Дон,Днепър и Днестър до КабардиноБалкария в Кавказ.Българи,скити,алани-били поданници на тази България.Кубрат бил православен християнин-живял е в Константинопол.Неговата войска сее биела с нашественници-авари,араби и хазари.Княз Кубрат имал столица гр.Полтава-Куртгород.България е била велика сила при Кубрат.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки